Taner YENER/İSTANBUL,() ACCENTURE Türkiye Teknoloji Grubu Lideri ve Yönetici Ortağı Emre Hayretci, önümüzdeki 3 yıllık trende bakıldığında dijitalleşmenin çok kurumsal ve köklü şirketlerin DNA’sına işlemeye başladığını gördüklerini söyledi. Hayretçi,  “2020 yılında internete bağlı cihazların sayısının 212 milyar olması bekleniyor. Sadece 2020 yılında 30 milyar yeni cihazın internete bağlanacağı tahmin ediliyor. Bu iş stratejilerini değiştirecek.” dedi.
Uluslararası yönetim danışmanlığı, teknoloji hizmetleri ve dış kaynak kullanım alanlarında hizmet sunan Accenture’ın ‘2014 Teknoloji Vizyonu’ raporu The Ritz Carlton Hotel'de gerçekleştirildi. Toplantıya Accenture Türkiye Teknoloji Grubu Lideri ve Yönetici Ortağı Emre Hayretci, Türkiye Teknoloji Kıdemli Müdürü Erdem Kılıç, Türkiye Teknoloji Danışmanlık Lideri Uğur Karakaya katıldı.
“DİJİTALLEŞMENİN ÇOK KÖKLÜ ŞİRKETLERİN DNA’SINA İŞLEMEYE BAŞLADIĞINI GÖRÜYORUZ”
Accenture Türkiye Teknoloji Grubu Lideri ve Yönetici Ortağı Emre Hayretci şunları söyledi: “Bu seneki rapora baktığımızda, dijitalden etkilenen bir şirket olmaktan dijital bir şekilde aslında sektörünü, pazarını etkileyen bir şirkete doğru gitmekten bahsediyor. Biz 2013 yılı raporunda ‘her işletme dijitaldir’ başlığını atmıştık. Birçok yönetici bunu kabul etmemekle birlikte, son bir yıllık gelişime baktığımızda önümüzdeki 3 yıllık trende baktığımız zaman bu dijitalleşmenin çok kurumsal ve köklü şirketlerin DNA’sına işlemeye başladığını görüyoruz. Çok büyük bir evrim gerçekleşiyor. Bunun çok büyük bir devrim olacağını görüyoruz. Üretim şirketleri servis şirketlerine dönüşmeye başlıyor. Enerji şirketleri lojistik firmalarına dönüşüyor. Yiyecek üreten firmalar parekende pozisyonunu alıyorlar. Şirketler aslında kendi sahip olmuş oldukları ve kuvvetli olmuş oldukları alanlardan çapraz alanlara doğru çok büyük kaymalar yapıyorlar. Bunların öncülerini gözlemliyoruz. Aslında dünyanın birazcık kullanım alışkanlığı ve dijitalleşmeyle birlikte bu tarafa doğru gittiğini görüyoruz.  
2020 YILINDA 30 MİLYAR YENİ CİHAZIN İNTERNETE BAĞLANACAĞI TAHMİN EDİLİYOR Birtakım rakamlar verecek olursak; 2020 yılında internete bağlı cihazların sayısının 212 milyar olması bekleniyor. Bu çok yüksek bir rakam. Dünya nüfusunun 8 milyar olmuş olduğu bir yerde, neredeyse 15-16 kat her insan başına internete bağlı bir cihazdan bahsediyor. Sadece 2020 yılında 30 milyar yeni cihazın internete bağlanacağı tahmin ediliyor. Bu iş stratejilerini değiştirecek. Eskiden şirketlerin bir iş stratejisi bir IT (Bilişim Teknolojisi) stratejisi vardı. Bu IT ve İş stratejilerinin giderek birbirlerine daha da yakınlaşmaya başladığı tek olmaya başladığını gözlemleyeceğiz. Bu aslında köklü ve kurumsal şirketlerinde yeniden doğuşu için bir fırsat. Birçok şirket de kendi sektörü ve alanında artık kar marjlarının düşmesinden dolayı o sektörün sıkışmasından dolayı sıkıntı yaşıyor. Bu dijital dönüşüm aslında hızlı bir şekilde kendi sıkıştıkları alanlarından farklılaşmak içinde fırsat sağlıyor.” “GOOGLE’IN KULLANDIĞI ENERJİ MİKTARI NÜKLEER SANTRALİN DÖRTTE BİRİ”
Google bir milyonu aşkın sunucusu olduğundan bahseden Hayretci, “Ben bunu duyduğumda afalladım. Google sadece bu sunucularını ayakta tutmak için kullandığı enerji miktarı bir nükleer santralin dörte biri kadar. Tek başına google bunu çekiyor. Microsoft geliyor ikinci sırada 1 milyona yakın sunucusu var. Baktığınız zaman bu kadar sunucuyu uptade ediyorsunuz, güncelliyorsunuz, muazzam bir dünya. Bu Big Computing Power artık sadece bu büyük şirketlerin elinde olmaktan çıkıyor“ dedi.
“ŞİRKETLERİN BİR ÇOĞU VERİNİN FARKINDA DEĞİL”
Raporun içeriği ile ilgili konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Hayretci, ‘Türkiye’de şirketler verileri nasıl saklaması gerektiğini biliyorlar mı?’ şeklindeki soru üzerine şöyle konuştu:  “Şirketlerin bir çoğu verinin farkında değil. Bir çoğu bu veriyi nasıl saklaması gerektiği, nasıl işlemesi gerektiğini bilincinde değil bir çok kurum. Bu bir sorun. Nasıl saklayacağını bilmezseniz ve doğru saklamazsanız bugün, yarın üzerine koydukça burası kirleniyor. Bunu temizlemek hani katman, katman bunu çözerek geriye gidip temizlemeniz gerekiyor. Sizin ne kadar kuvvetli makinanız olursa olsun, yeterli zamanınız ve vaktiniz olmayacak. Veriyi anlamlaştırmak ve buradaki bahsettiğimiz tedarik zincirini oluşturmak önem kazanıyor. “
“EĞİTİMDE DE E-DEVLET PROJELERİNDE DE ORİJİNAL TAKVİMLERİNİN GERİSİNDE”
Hayretci, kamudaki durumla ilgili bir soruyla ilgili olarak da şunları söyledi: “Biz çok ileriye gittiğimiz bir alan bulamıyoruz. Yurtdışındaki yapılara baktığımızda çok daha olgunlaşmış, oturmuş ve gerçekten bunu kara dönüştürmüş başlamışlar. Biz uzun yıllar teknolojik anlamda çok ileri olduğumuzu, çok iyi mühendislere sahip olduğumuzu, çok hızlı inovatif yazılımlar geliştirdiğimizi düşündük, bunu da yaptık bir dönem ama şuan ki değişim o kadar hızlı ki, zaten elimizde yeterli mühendis yok. Mevcut işe dahi bu insanlar yetişemiyor. Şuan trend almış başını gidiyor. Şu an kamunun sağlamış olduğu yöntem AR-GE ve teşvik şeklinde. Nereye, nasıl teşvik veriliyor? Hangi amaçla veriliyor? Bundan sonra ne gelecek? Böyle bir yol haritası üzerinde planlanmış durumda değil. Şuanda sadece insanların ilgisini çekmeye çalışır bir hava hakim. Projelerin büyük çoğunluğu ikinci, üçüncü aşamalarında ama normal yol haritalarından en az 2-3 sene geride geliyor. Tüm eğitimde de E-Devlet projelerinde de orijinal takvimlerinin gerisinde. “ “MADDİ VE ÇALIŞAN ANLAMINDA YETİŞEBİLMENİZ MÜMKÜN DEĞİL”
Hayretci, "Veri yönetimi ile ilgili kamunun bu yönde eğilimi var mı?" sorusuna ise, “Umuyorum. 'Biliyor musunuz' derseniz böyle bir şey cevabım yok. Bildiğim bu anlamda çok yapısal oturmuş bir şey yok. BTK başlatmış olduğu işler var, projeler var. Bunların hepsi güzel, niyet var ama aksiyon planına, dönüşüm planına girmiş durumda değil. Buradaki temel problem kaynak. Maddi ve çalışan anlamında yetişebilmeniz mümkün değil. Bugün Avrupa ve ABD’nin bu işe ayırmış olduğu para miktarı, kaynak miktarı arasında uçurum var. Kim ne kadar fazla yatırım yapıyorsa o kadar bu işi düzenleyecek, bu işten fayda sağlayacak. Biz şu anki yapımızla açıkçası çok iyi gitmiyoruz“ yanıtını verdi. BÜYÜK ŞİRKETLER DİJİTAL ŞİRKETLERE DÖNÜŞMEYE BAŞLIYOR
Accenture’ın 2014 Teknoloji Vizyonu raporunda ayrıca şu bilgilere yer verildi: Teknoloji tabanlı yenilikçi girişimlerin, ana iş alanları teknoloji olmayan kendilerinden büyük, köklü rakiplerinden daha hızlı büyüyerek pazarı yönlendirdiği günler sona yaklaşıyor. Bugün büyük şirketler de boyutları, yetenekleri ve ölçeklerinin avantajlarını kullanarak gerçek anlamda dijital şirketlere dönüşmeye başlıyor. Accenture 2014 Teknoloji Vizyonu, büyük kurumsal şirketlerin pazarları alt üst eden teknoloji girişimlerine ortak olarak, yeniliklerin sınırlarını zorlamaya başlayıp, dijital teknolojileri avantaja çevirmelerini sağlayan altı teknoloji trendini belirledi. Rapora göre lider şirketler; mobil, analitik ve bulutun nimetlerinden yararlanan dijital stratejilerle iş süreçlerini iyileştiriyor, gerçek zamanlı zekadan yararlanıyor, geleneksel iş ortamının sınırlarını genişletiyor, sorunlar karşısında ayakta kalan mimariler tasarlıyor ve verinin yönetilme ve kullanılma biçimini değiştiriyorlar.
DİJİTALİ AVANTAJA ÇEVİRECEK ALTI TEKNOLOJİ TRENDİ
-Bilginin sınırları genişleyecek. Dijital ve fiziksel arasındaki sınır kalkacak.
-Bu sınırları kaldıran şirketler güçlenecek.
-Şirketler ellerindeki verileri daha etkin kullanacaklar.
-Şirketler verimliliği artırmak için donanıma önem verecekler.
-Yazılımda akıllı uygulamalar geliştirilecek.
-Sorunlar karşısında ayakta kalmak için gelişmiş test süreçleri tasarlanacak. TY  (MK)  (FOTOĞRAFLI) ...//KUTU//.... CİROSU 28,6 MİLYAR DOLAR
Accenture, 120 ülkede yer alan 281.000 çalışanıyla uluslararası yönetim danışmanlığı, teknoloji ve dış kaynak hizmetleri alanlarında profesyonel hizmetler sunmaktadır. Tüm sektörler ve iş kollarında sahip olduğu tecrübesi ve dünyanın en başarılı şirketleri üzerinde yaptığı yoğun araştırmaları birleştirerek, Accenture, müşterilerinin yüksek performansa sahip firmalar ve kurumlar haline gelmesine yardımcı olmaktadır. 31 Ağustos 2013’de sona eren mali yılı neticesinde, Accenture’ın küresel cirosu 28,6 milyar dolardır.