Ahmet DAĞLI/ SANDIKLI(Afyonkarahisar), () - AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi'ndeki Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Ajans Amirliği tarafından, çevre ilçe ve köylerdeki üreticiden haşhaş kapsülleri alımı başladı.
Afyonkarahisar'a bağlı Sandıklı, Hocalar ve Kızılören ilçeleri ile bu ilçelere bağlı köylerdeki 3 bin 700 haşhaş üreticisi, ürettikleri haşhaşın kapsüllerini 5 Ağustos tarihinden itibaren TMO Sandıklı Ajans Amirliği'ne teslim ediyor. Günlük köy bazında randevulu sistemle çalışan TMO Sandıklı Ajans Amirliği, haşhaş kapsülünde kilogramı 3 lira 65 kuruştan alım yapıyor. Yaklaşık 20 bin dekar haşhaş ekimi olduğu belirtilen Sandıklı bölgesindeki haşhaş kapsülleri alımı Eylül ayı içerisinde tamamlanacak. Geçen yıl 1000 ton haşhaş kapsülü alımı yapılan bölgede, bu yıl da aynı rakamın yakalanacağı öngörülüyor.
TMO Sandıklı Ajans Amirliği'nde toplanan haşhaş kapsülleri, Bolvadin İlçesi'nde bulunan Afyon Alkaloitler Fabrikası'na götürülerek burada morfin hidroklorür, etil morfin hidroklorür, kodein ve kodein fosfat üretiminde kullanılıyor.
ZİRAAT ODASI BAŞKANI: HAŞHAŞ ÜRETİMİ AZALDI
Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yıldız, haşhaş üretiminin azaldığını belirterek, üreticiye çapa avansı verilmesi ve üretim kotalarının adaletli dağıtılması gerektiğini söyledi. Süleyman Yıldız, üretimin düşme nedeni ve çözüm önerisi konusunda şunları kaydetti:
"Haşhaş üreticileri yavaş yavaş üretimden vazgeçiyor. Bunun iki nedeni var. Birinci neden, başka ürünlere göre işçilerin maliyetinin yüksek olması. TMO haşhaş ekimlerinden sonra, eksperler haşhaş ölçümlerini bitirdikten sonra üreticiye çapa avansı verirse, hem üretici tarafından iyi olur hem de TMO için haşhaş üretimi artar. İkinci bir konu ise köylere verilen üretim kotaları daha önceki yıllarda yapılmış ve günümüz ihtiyaçlarına cevap vermiyor. Bazı köylerde 2 binin üzerinde dekar alana üretim izni verilirken, bazı köylerde 10 dekar alana üretim izni veriliyor. Bu sistem uygulanırken her köyün arazi varlığı baz alınıp Sandıklı'ya verilen üretim bölünürken, her köye verilen üretim de eşit dağıtılmalıdır. Ekmeyen üreticilerin hakları da havuz sisteminde toplanarak ekecek üreticilere verilmelidir."

FOTOĞRAFLI