Cafer ZENGİN / KAYSERİ () - NG Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral, kendi şirketlerinde kriz kelimesinin yasaklandığını ve çalışanlar arasında bu kelimenin konuşulmadığını söyledi.

Güral, "Biz bu kelimeyi kendimize yakıştırmıyoruz ve fevkalade durumlar diye değerlendiriyoruz. Fevkalade durumları da fırsata çevirmenin gayretindeyiz" dedi.

Kayseri'de 16 Mayıs'ta açılışı gerçekleştirilecek olan bölgenin en büyük seramik showroomu olacağı ifade edilen Kaşıkçı Yapı'yı ziyaret eden NG Kütahya Seramik Yönetim Kurumu Başkanı Erkan Güral, sektörle ilgili değerlendirmeler de bulundu.

Son yıllarda tüketicilerin algısının değiştiğini ve bu değişen algı ile birlikte de tüketici beklentilerinin de arttığını ifade eden Güral, "Artık rekabet zor şartlar da yapılıyor. Tüketici beklentilerinin artması ile birlikte ortaya farklı ürünler koymak zorundasınız. Ya fiyat ya üretim ya da markayla farklı olmak zorundasınız. Biz de farklı özel olalım diye iyi hizmet sunalım diye çalışıyor ve bu konuda arkadaşlarımızla beyin jimnastiği yapıyoruz" dedi. 

"İSPANYA’YI GEÇTİK HEDEFİMİZ İTALYA"
Güral, Avrupa’da seramik üretiminde İtalya ve İspanya’nın önde geldiğini ancak şuan için İspanya’yı geçtiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"İspanya’yı geçtik ve sırada İtalya var. Biz 2008 yılında Avrupa’da yaşanan krizi fırsata çevirdik. Üretim kapasitesi, nitelik ve nicelikte dünyanın sektörde önde gelen ülkelerini yakaladık. İtalya’nın da tahtını sallıyoruz. Bunun yanında ihracat anlamında da önemli bir yerdeyiz. Katma değer ile ülkenin cari açığına da destek veriyoruz. Sadece üretim makinelerini ülkemizde üretilmediği için dışarıdan alıyoruz. Bunun yanında yüzde 95 gibi hammaddenin geriye kalan kısmı yerli kaynaklarımızdan oluşuyor."

Sektörde ilklerin peşinde olduklarını ve yapılamayanları yapmak istediklerini dile getiren Güral, açılışı yapılacak mağazanın bölgenin en büyük ve en nitelikli mağazası olduğunu ve Kayseri ile ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacağını belirterek, hayırlı olması temennisinde bulundu. Diğer yandan şirketlerinde kriz kelimesini de kullanmadıklarını ifade eden Güral, "Biz de krizi lafı yasak, kullanılmıyor desek daha doğru olur. Fevkalade durumlar olarak yorumluyoruz . Çünkü kendimize bu kelimeyi yakıştırmıyoruz. Fevkalade durumları fırsata çevirmek için çalışıyoruz" diye konuştu.

SERAMİK SEKÖTÜRÜNÜN YENİ PAZARI AFRİKA
Seramik sektörünün yeni Pazar olarak Afrika’ya açıldığını anlatan Güral, bu konuda mobilyacıların da kendilerine yol gösterdiğini kaydetti. Güral, "Afrika şu an bizim için büyük pazar. Bu konuda mobilyacılara teşekkür ederiz, çünkü bize yol gösterici oldular. Avrupa artık doymuş durumda. Bu nedenle yeni pazar olarak Afrika’ya açıldık. Büyüyen bir pazar. Kısacası mobilyacılardan örnek aldık" dedi.

Toplantıda konuşan Kaşıkçı Yapı Malzemeleri Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Fevzi Kaşıkçı ise bugünün ticari anlayışı ile 20 yıl önceki mal alma ve satma mantığından uzak olduğunu söyledi.

"O yıllarda ürünü tedarik etmek satış için yeterliydi" diyen Kaşıkçı, "Bugün gelinen noktada ticarethane mantığı tamamı ile müşteri endeksli bir hizmet sektörü anlayışına dönüştü. Satış sonrası hizmet ve müşteri memnuniyeti ön plana çıktı. Bunun doğal sonucu olarak da büyük showroomlar ön plana çıktı. Bu showroomda da seramik kullanımı örneklerle sunuluyor. Şömineden terasa, bahçeden yatak odasına ve oyun parkına kadar 52 ayrı mekân canlandırılıyor ve tasarımlar vatandaşlarımızın beğenisine sunuluyor" diye ekledi.

CZ (OE) (OSS) FOTOĞRAFLI