İÇ karışıklığın sürdüğü Suriye'ye, tüm yıllara oranla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden ihracatın arttığı bildirildi. Güneydoğu İhracatçılar Birliği (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, "Suriye'ye şu ana kadar 240 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti" derken, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık ise, "Tabii ticari anlamda tüm yıllara baktığımızda, bu yıl Suriye'ye ihracatta ciddi artışlar kaydediliyor" diye konuştu.
Suriye'de 15 Mart 2011 yılında başlayan iç karışıklıklar 2'nci yılını tamamlarken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden bu ülkeye ihracat geçmiş yıllara oranla arttı. Şu ana kadar en yüksek 220 milyon dolarlık ihracatın gerçekleştirildiği Suriye'ye, geçen 9 aydaki ihracat rakamlarının 240 milyon doları geçtiği bildirildi.
Suriye'ye en çok gıda maddesinin ihracat edildiğini belirten GTO Başkanı Eyüp Bartık, Suriye'deki karışıklıkların bir an önce bitmesini ve bu ülkeye gidip ticaret yapmayı istediklerini belirterek, şunları söyledi:
"Suriye'nin kendi içindeki insanlık dramından hiçbirimiz hoşnut değiliz. Suriye'de bir an önce her şeyin yoluna girmesini istiyoruz. Tabii ticari anlamda tüm yıllara baktığımızda, bu yıl Suriye'ye ihracatta ciddi artışlar kaydediliyor. Bunun nedeni ise orada kendi ürettikleri ürünlerin yanında bizim buradan özellikle gıda maddesi göndermemiz. Bu, rakamları arttırıyor. Tabii 200 bin Suriyeli Gaziantep'te yaşıyor. Bu rakam da kendi iç turizminde de şu anda katkı sağlıyor. Ama biz istiyoruz ki Suriye'de insanlık dramı son bulsun. Biz gidip ticaret yapalım, oraya ihracat yapalım. Ürünler üretip, daha çok işbirliği yapalım. Belki bu, bunun vesilesidir."
'İHRACAT YÜZDE 114 ARTTI'
Aylar bazında ihracatın yüzde 30 ile yüzde 114 arasında arttığını belirten GTO Başkanı Eyüp Bartık, "Aylar bazında ihracatımız yüzde 30 ile yüzde 114 arasında artıyor. Yıl sonunda rakamlara bakmak lazım. Ama gıda maddeleri anlamındaki artış çok fazla. Talepler genellikle sınır bölgelerinden geliyor. Bölgedeki Şanlıurfa, Gaziantep, Antakya, Malatya gibi illerden ihtiyaçlar tedarik ediliyor" diye konuştu.
ÇIKMAZ: MUHALİF BÖLGELERİ DOYURUYORUZ
Suriye'ye yapılan ihracatın 240 milyon doları geçtiğini belirten GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ise Suriye'nin muhalif bölgelerini doyurduklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Başta Gaziantep'te olmak üzere, Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği'nin alanına giren illerden Suriye'ye şu ana kadar 240 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Kriz öncesinde bu rakam en fazla 220 milyon dolarlara ulaşabilmişti. Bu sevindirici bir durum. Krizin de ilk yıllarında sıfırlama noktasına gelmiştik. Yani neredeyse artık ihracat durmuştu. Suriye'nin merkezi hükümeti hakim olduğu gümrük bölgelerine ihracat yapılamıyordu. Bizim sınırlarımızın bulunduğu bölgeler, Suriye'nin muhalefetinin eline geçtikten sonra buradaki illere başta gıda maddeleri olmak üzere çimento ve inşaat malzemeleri gidiyor. Bu da sevindirici bir durum."
"Biz Irak'ı doyurduğumuz gibi şimdi de Suriye'yi, şimdi muhalif bölgesini doyuruyoruz" diyen Çıkmaz, "İnşallah, kriz de bir an önce bitince bu ihracat rakamları da daha ilerilere gidecek. Krizin bir an önce bitmesini temenni ediyoruz. Suriye'ye Gaziantep, Hatay ve Şanlıurfa'dan daha çok gıda maddesi gidiyor. Yaklaşan kış öncesi, Suriye'dekilerin daha çok gıdaya ihtiyaçları var. Şu anda ihracat rakamımız 240 milyon doları geçti. Kış mevsimiyle birlikte yıl sonuna kadar bu rakamın 300-400 milyon dolara çıkacağını tahmin ediyoruz."