GÜNEYDOĞU Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, 2014 yılı ilk 6 aylık döneminde bölgeden 4 milyar 535 milyon 203 bin dolarlık ihracat yapıldığını söyledi.
GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, 6 aylık dönemde yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.9 arttığını bildirdi. Çıkmaz, şöyle konuştu:
"Birliklerimizce 2014 yılı Ocak- Haziran döneminde, 2013 yılının aynı dönemine oranla yüzde 0.9'luk artışla toplam 4 milyar 535 milyon 203 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Aynı dönemde, diğer İhracatçı Birlikleri adına ise toplam 497 milyon 746 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Böylece birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi yüzde 4.7'lik artışla 5 milyar 32 milyon 949 bin dolara yükselmiştir."
'İHRACATTA ORTA DOĞU BİRİNCİ SIRADA'
2014 yılı Ocak- Haziran döneminde ihracat gerçekleştirilen ülkeler arasında Orta Doğu ülkelerinin birinci sırada yer aldığını ifade eden GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, "Bölgemiz ihracatında Orta Doğu ülkeleri yüzde 60.5 pay ile ilk sırada yer almakta, AB ülkeleri yüzde 15.8 pay ile ikinci ve Afrika ülkeleri yüzde 9.2 pay ile üçüncü sırada bulunmaktadır. Toplam 180 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suudi Arabistan, Suriye, ABD, İtalya, İran, Libya, Almanya, İngiltere ve Belçika Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir" ifadelerini kullandı.
Ürün bazında tekstil ve halı ihracatının ilk sıralarda yer aldığını belirten Çıkmaz, "Halı, kumaşlar, iplikler, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, demir çelik mamulleri, bitkisel yağlar, değirmencilik ürünleri, dış giyim ve diğer gıda müstahzarları bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur" dedi.
GAZİANTEP'TEN 3 MİLYAR 293 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
Yılın ilk 6 ayında Gaziantep'in ihracat alanında Türkiye'deki altıncı il konumunu koruduğunu anlatan Abdulkadir Çıkmaz, "Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, 2014 yılı Ocak- Haziran döneminde 3 milyar 293 milyon 592 bin dolarlık ihracat ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini korumaktadır. Halı, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ile demir ve demir dışı metaller ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir" diye konuştu.
IRAK'A İHRACATTA DÜŞÜŞ VAR
GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, terör örgütü IŞİD militanlarının bazı kentlerinin kontrolünü ele geçirdiği Irak'a olan ihracatta düşüş olduğunu söyledi. Çıkmaz, 175 ülkeye ihracat yaptıklarını da belirterek, şunları dedi:
"Dünyadaki 175 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu yaşanan son dönemdeki olumsuz olaylara rağmen ihracatımız Irak üzerinden genelinden dünyanın diğer ülkelerine kaymış durumdayız. Irak'a yaptığımız ihracatta yüzde 27 bir düşüş var. Şu ana kadar ancak son günlerde baktığımız da bu geçen 15 gün önce baktığımız da yüzde 35- 40'lara gelmişti. Irak pazarında da gerek Kuzey Irak'a gerekse Kerkük, Musul'a gerekse de İran üzerinden ihracatçılarımız güneye de inmeye başladı. Bir sıkıntı yok."
"Irak'ında önümüzdeki günler de süratle düzeleceğini tahmin ediyorum" diyen Çıkmaz, şunları kaydetti:
"Normal sevkiyat Irak'ın kuzeyine devam ediyor. Irak'ın kuzeyindeki depolar da biliyorsunuz bizim ihracatçılarımızın büyük bir kısmının depoları var orada ortakları var. O ortakları sayesinde Kuzey Irak'tan araçlarla gidiyor İran'a, İran araçlarıyla Bağdat başta olmak üzere güneydeki Irak'ın diğer büyük kentlerine yine mal sevkiyatı ihracat sevkiyatı devam ediyor. En çok gıda talebi var. Diğer taleplerde de çok bir değişiklik yok. Yani daha önceki gerek kimyevi maddeler gerekse kullanım maddeleri, demir çelik ürünleri bütün ihracat talepleri Irak'a eskiden olduğu gibi devam ediyor. Yani insanların algıladığı gibi bir sıkıntı yok televizyonlar da gözüken gibi, basın da gözüken gibi de bir sıkıntı yok. Tabi ki; o bazı bölgelerde siyasi sorunlar yaşanıyor. Ama ticarette bir sıkıntı yok. Bizim ticaret yaptığımız bölge son derece güvenli bir bölgelerdir."

FOTOĞRAFLI