GÜNEYDOĞU Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, 2014 yılı ilk 4 aylık döneminde bölgeden 3 milyar 85 milyon 643 bin dolarlık ihracat yapıldığını söyledi.
GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, 4 aylık dönemde yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.5 arttığını ifade etti. Bölge illerinden en çok ihracatın Ortadoğu ülkelerine yapıldığını belirten Çıkmaz şöyle konuştu:
"Bölgemiz ihracatında Ortadoğu ülkeleri yüzde 60.2 pay ile ilk sırada, AB ülkeleri yüzde 16'lık payla ikinci ve Afrika ülkeleri yüzde 9.4 pay ile üçüncü sırada yer alıyor. Bölgemizde bu dönemde 174 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. En çok ihracat yapılan ülkeler sıralamasında ise Irak, Suriye, Suudi Arabistan, İtalya, ABD, Libya, Almanya, İran, İngiltere ve Belçika öne çıkıyor. Bu dönem içerisinde halı, kumaş, iplik, pastacılık ürünleri, plastik mamulleri, demir çelik mamulleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, dış giyim ve gıda maddeleri bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur."
GAZİANTEP'TEN 2 MİLYAR 216 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
Abdulkadir Çıkmaz, bölgeden en çok ihracat gerçekleştirilen kentin ise Gaziantep olduğunu kaydetti. Gaziantep'in ihracat bakımından iller sıralamasında 6'ncı olduğunu anlatan Çıkmaz, "Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, 2014 yılı Ocak-Nisan döneminde 2 milyar 216 milyon 561 bin dolar ihracat ile Türkiye'nin en çok ihracat yapan 6'ncı ili konumundaki yerini korumaktadır. Halı, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, tekstil ve ham maddeleri, kimyevi maddeler ile demir ve demir dışı metaller ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir" diye konuştu.

EB (HK/CK) (FOTOĞRAFLI)