GÜNEYDOĞU Anadolu Bölgesi'nde, 2013 yılının ilk 11 ayında 8 milyar 534 milyon 150 bin dolarlık ihracat yapıldı. Geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 14.1'lik artan ihracatın yüzde 62.3'lük bölümünün Ortadoğu ülkelerine yapıldığı kaydedildi.
Güneydoğu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, bölgede 11 aylık gerçekleşen ihracat rakamlarını açıkladı. 11 aylık dönemde gerçekleşen ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.1 arttığını belirten GAİB Başkanı Çıkmaz, "Birliklerimizce 2013 yılı Ocak- Kasım döneminde, 2012 yılının aynı dönemine oranla yüzde 14.1'lik artışla toplam 8 milyar 534 milyon 150 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. 2023 hedefimizi yakalamak için gerekli her türlü çalışmayı yürütüyoruz" dedi. Ticaret hacminin de yüzde 11.4 arttığını vurgulayan Çıkmaz, "Aynı dönemde, diğer ihracatçı birlikleri adına ise toplam 598 milyon 124 bin dolarlık ihracat kaydı alınmıştır. Böylece birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi yüzde 11.4'lük artışla 9 milyar 132 milyon 274 dolara yükselmiştir" diye konuştu.
ORTADOĞU VE AB ÜLKELERİNE REKOR İHRACAT
Kasım ayında 188 ülkeye gerçekleştirilen ihracatta Ortadoğu ülkelerinin yüzde 62.3'lük oranla ilk sırada yer aldığını belirten GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, şunları söyledi:
"Bölgemiz ihracatında Ortadoğu ülkeleri yüzde 62.3'lük pay ile ilk sırada yer almakta, AB ülkeleri yüzde 13.9 pay ile ikinci ve Afrika ülkeleri yüzde 9.2 pay ile üçüncü sırada bulunmaktadır. Toplam 188 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup, bu ülkelerden Irak, Suriye, Suudi Arabistan, Libya, İtalya, ABD, Almanya, İngiltere, Rusya Federasyonu ve Belçika, bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir."
Halı ve demir-çelik ürünlerinin ihraç edilen ürünlerin büyük bir bölümünü oluşturduğunu ifade eden Abdulkadir Çıkmaz, "Ayrıca, iplikler, kumaşlar, bitkisel yağlar, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, dış giyim ile kağıt ve karton, bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur" dedi.
GAZİANTEP İHRACATTA REKORA KOŞUYOR
Kasım ayı ihracat rakamlarıyla ilgili son olarak Gaziantep'in payını değerlendiren GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, 5 milyar 891 milyon 365 bin dolarlık ihracat rakamıyla Gaziantep'in Türkiye'de en çok ihracat yapan 6'ncı ili konumunu koruduğunu belirterek, "Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, 2013 yılı Ocak-Kasım döneminde 5 milyar 891 milyon 365 bin dolar ihracatla Türkiye'nin en çok ihracat yapan 6'ncı ili konumundaki yerini korumaktadır. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ile demir, demir dışı metaller ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir. Kasım ayı, 916 milyon dolarlık değerle, en yüksek ihracatın kayda alındığı ay olmuştur" diye konuştu.
GAİB EN ÜST DÜZEYDE HİZMET VERİYOR
İhracatın arttırılmasına yönelik çalışmalar hakkında da bilgi veren GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, GAİB bünyesinde yürütülen birçok faaliyetin ihracatçıların önünü açmaya yönelik olduğuna belirterek, "Dünyanın bütün ülkelerine ihracat yapmayı hedefliyoruz. Kıtalar arası yürüttüğümüz araştırmalarımızla ülkelerin ihtiyaç duyduğu ürünleri tespit ederek bu ürünlerin sağlıklı bir şekilde dünya pazarlarındaki yerini alması için ihracatçılarımızı sürekli bilgilendiriyoruz. Diğer taraftan ülke ve ürün tanıtımına yönelik sürdürdüğümüz çalışmaların olumlu sonuçlarını alırken; katıldığımız birçok fuarda alıcıyla satıcıların bir araya getirilmesi için gerekli koordinasyonu sağlıyoruz. İhracatçılarımızın ihtiyaç duyduğu yetişmiş elemen sıkıntısının çözülmesi içinde GAİB bünyesinde sürdürdüğümüz kurs faaliyetlerimiz devam etmektedir. 2023 vizyonunda GAİB liderliğini sürdürecektir" dedi.