GÜNEYDOĞU Anadolu Bölgesi'nde, 2013 yılının ilk 10 ayında 7 milyar 623 milyon 995 bin dolarlık ihracat yapıldı. Geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 14.9'luk artan ihracatın yüzde 62'lik bölümünün Ortadoğu ülkelerine yapıldığı kaydedildi.
Güneydoğu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, bölgede 10 aylık gerçekleşen ihracat rakamlarını açıkladı. 10 aylık dönemde gerçekleşen ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.9 arttığını belirten GAİB Başkanı Çıkmaz, "Birliklerimizce 2013 yılı Ocak-Ekim döneminde, 2012 yılının aynı dönemine oranla yüzde 14.9'luk artışla toplam 7 milyar 623 milyon 995 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır" dedi. Ticaret hacminin de yüzde 11.8 arttığını vurgulayan Çıkmaz, "Aynı dönemde, diğer ihracatçı birlikleri adına ise toplam 530 milyon 255 bin dolarlık ihracat kaydı alınmıştır. Böylece birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi yüzde 11.8'lik artışla 8 milyar 154 milyon 250 dolara yükselmiştir" diye konuştu.
İHRACATTA ORTADOĞU ÜLKELERİ 1'İNCİ SIRADA
Ekim ayında 186 ülkeye gerçekleştirilen ihracatta Ortadoğu ülkelerinin yüzde 62'lik oranla ilk sırada yer aldığını belirten GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, şunları söyledi:
"Bölgemiz ihracatında Ortadoğu ülkeleri yüzde 62 pay ile ilk sırada yer almakta, AB ülkeleri yüzde 13.8 pay ile ikinci ve Afrika ülkeleri yüzde 9.4 pay ile üçüncü sırada bulunmaktadır. Toplam 186 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup, bu ülkelerden Irak, Suudi Arabistan, Suriye, Libya, İtalya, ABD, Almanya, İngiltere, Rusya Federasyonu ve Belçika, bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir."
TEKSTİL VE HUBUBAT BAKLİYAT LİDER
Tekstil ve hububat bakliyat ürünlerinin ihraç edilen ürünlerin büyük bir bölümünü oluşturduğunu ifade eden Abdulkadir Çıkmaz, "Ayrıca, halı, demir-çelik mamulleri, iplikler, kumaşlar, bitkisel yağlar, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, dış giyim ile kağıt ve karton, bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur" dedi.
GAZİANTEP LİDER
Ekim ayı ihracat rakamlarıyla ilgili son olarak Gaziantep'in payını değerlendiren GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, 5 milyar 276 milyon 810 bin dolarlık ihracat rakamıyla Gaziantep'in Türkiye'de en çok ihracat yapan 6'ncı ili konumunu koruduğunu belirterek, "Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, 2013 yılı Ocak-Ekim döneminde 5 milyar 276 milyon 810 bin dolar ihracatla Türkiye'nin en çok ihracat yapan 6'ncı ili konumundaki yerini korumaktadır. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ile demir, demir dışı metaller ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir" diye konuştu.