İSTANBUL, 23 Haziran () - Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun (TÜRKONFED) Haziran raporunda, özellikle Ortadoğu’daki siyasi riskler ve ABD’de faizlerin beklenen tarihten önce yükseltilmesinin yarattığı tehlikeye dikkat çekildi.

Haziran 2014 Aylık Ekonomik Görünüm Raporu'nda, "Seçim sonrası hareketlenen ekonomi Mayıs ayında normal patikasına girmiş görünüyor. İhracatın itici rolü ise bu ayda kendisini daha fazla göstermiş. Her ne kadar aşağı yönlü revizyonlar yapılsa da küresel ekonomide fırsatlar devam ediyor" denildi ve şu uyarıya yer verildi:

"Ağustos’ta gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimini de eklersek, ekonominin büyüme hızının beklentilerin uzağında gerçekleşme riski de olası."

Türkiye ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde sabit fiyatlarla, yüzde 4.3 büyüdüğüne işaret edilen raporda, bu gelişmede, ihracatın ve yerel seçim öncesi yüzde 8.6 gibi patlama yapan devlet harcamalarının etkisine dikkat çekildi.

DOĞRUDAN YATIRIMLAR AZALIYOR
Nisan ayında, bir önceki aya göre 1.5 milyar dolar artarak 4.8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşen cari açığın finansmanında sıcak para olarak bilinen kısa vadeli sermaye hareketlerinin etkisine de dikkat çekilen raporda, "Doğrudan yatırımlar azalmaya devam ediyor; net doğrudan yatırım sadece 668 milyon dolar düzeyinde" denildi.

"EN ÖNEMLİ RİSK ORTADOĞU"
Türkiye açısından en önemli riskin Ortadoğu’da tırmanışa geçen siyasi riskler olduğuna işaret edilen raporda, şu uyarılar yapıldı:

"(Irak Şam İslam Devleti) IŞİD militanları Musul’u işgal edip Türkiye Konsolosluğu çalışanlarını rehin aldıktan sonra Bağdat’a ilerleyerek etki alanını genişletiyor. Bölgede mezhep kavgasının yeniden ateşlenmesinden ve derinleşmesinden endişe ediliyor. Türkiye’nin en büyük ikinci ihracat pazarının Irak olduğu dikkate alındığında Irak’taki gelişmeler Türkiye ekonomisi açısından olumsuz olacaktır. ABD’de faizlerin yükseltilmesi sonucunda oluşabilecek finansman riskinin yanı sıra, ISİD’in Irak’ta etki alanını genişletmesiyle siyasi risklerin yükseldiği de dikkati çekiyor."

"BEKLENTİLER GERÇEKLEŞMEYEBİLİR"
TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, Ağustos ayında gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimi de eklendiğinde, ekonominin büyüme hızının beklentilerin uzağında gerçekleşme riskinin de bulunduğunu vurguladı ve ekledi:

"Gerek ABD kaynaklı finansman riski, gerek bölgesel riskler bize bir kez daha kendi problemlerimizi en kısa zamanda çözmemiz gerektiğini hatırlatıyor. Zira, çevresel istikrarsızlıklara ülke içi siyasi istikrarsızlıkların eklenmesi ekonomi için daha kötü sonuçlar doğurma riski taşıyor."

FOTOĞRAFLI