İSTANBUL, 12 Mayıs () - Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, döviz kurlarındaki gelişmelere, "Birileri yüksek faizden kazanacak diye hazır giyim sektörü kaybetmesin" diye tepki gösterdi.

İstanbul Hazır Giyim İhracatçıları Birliği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin ardından, kurdaki gerileme ile ilgili bir yazılı bir açıklama da TGSD Başkanı Negrin'den geldi. Negrin, gelişmelere karşı önlem alınmasını istedi ve "İhracatta 2014 hedeflerine ulaşmak hayal olacaktır" uyarısında bulundu.

Hazır giyimin 14 milyar dolar ile Türkiye’nin en yüksek net ihracat geliri sağlayan sektörü olduğuna dikkat çeken Cem Negrin, "Bu nedenle döviz kurları ihracat ve karlılık için hayati önem taşıyor. Geçen Mayıs ayından bu yana döviz  kurlarındaki artışın desteği ile ihracatımız nisan ayı itibariyle ilk kez yıllık bazda 18 milyar dolara ulaşmış ve karlılığımız da uzun yıllar sonra 2007 seviyesine geri dönebilmişti" dedi ve şu uyarıyı yaptı:

"Bu gelişmeler ile sektörün motivasyon artış, yeni ihracat siparişlerin alınması  için çalışmalar hızlanmıştı. Ancak son bir aydır döviz kurlarında yaşanan gerileme ve Türk Lirasının değer kazanması ile birlikte sektör uzun yıllar sonra yakaladığı ihracat performansını ve karlılığı hızla kaybetme riski ile karşı karşıya kaldı."

"ACİL ÖNLEM ALINMASINI TALEP EDİYORUZ"

Türk Lirasının değer kazanması ile birlikte kazanımların da hızla kaybolacağını vurgulayan Negrin, "Bu itibarla Türk  Lirasının  değer kazanması karşısında yaşanılan kayıtsızlık sektörümüz için kabul edilebilir değildir" dedi ve şöyle devam etti:

"Birkaç aylık sıcak para girişi ile Türk Lirası değer kazanacak, birileri yüksek faizlerden nemalanacak, Türk reel sektörü ve hazır giyim sektörünü karlılığı ise yine kaybolacaktır. Bu yaşadığımız oyun karşısında her seferinde ekonomi yönetimin uyardık. Önceliğimizi üretime, ihracata, istihdama verelim dedik. Ama maalesef dinletemedik. Tüm bunlar arşivlerde yer alıyor. Artık uzun yıllar tekrar tekrar yaşadığımız bu oyuna gelmek istemiyoruz. Zararın neresinden dönülürse kârdır deyip, ekonomi yönetiminden kurlardaki bu gerilemeye karşı acil önlem almasını talep ediyoruz."

"DÖVİZ KURLARI ATEŞTEN GÖMLEĞE DÖNÜŞTÜ"

Daha önce yaptığı açıklama ile döviz kurlarının "ateşten gömleğe dönüştüğü" uyarısı yapan İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "öngörülebilir kur" istediklerini söyledi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de, "Merkez Bankası şimdi de doğrusunu yapıp faizde kademeli düşüşler için proaktif davranmalı" çağrısı yaptı.

(OSS)