İSTANBUL () - GIDA harcamalarının ilk aylık dönemdeki artışı yıllıks enflasyon hedefini geçti. Türk-İş'in araştırmasına göre, Mart ayında dört kişilik bir ailenin, yalnızca gıda ürünlerinin hesaba katıldığı açlık sınırı bin 149 lira, yoksulluk sınırı da 3 bin 743 lira olarak hesaplandı.

Böylece, Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin ''gıda için'' yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 1.65 arttı. Yılın ilk çeyreği itibariyle artış oranı da, yüzde 5.0 olan yıllık enflasyon hedefinin üzerine çıkarak yüzde 6.23 oldu.

Türk-İş, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptırdığı ''açlık ve yoksulluk sınırı'' araştırmasının Mart ayı sonuçlarını açıkladı.

Araştırmanın sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 149 lira 2 kuruş; gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 742 lira 73 kuruş oldu.

Gıda enflasyonunda 12 ay itibarıyla artış yüzde 13.3 olarak gerçekleşti. Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta, ekmeğe yılbaşından sonra yapılan zammın aile bütçesine yük olmaya devam etti. Bu ürünlerden pirinçte fiyat arttı, diğer ürünlerin fiyatı değişmedi. Yaş sebze-meyve fiyatı dönemsel mevsim geçişinde mutfak harcamasını yükseltti. Özellikle meyvede çeşit azalırken çilek, çağla gibi ürünler pazarda görülmeye başladı fakat hesaplamaya dahil edilmedi. Ortalama sebze fiyatında fazla bir fiyat değişikliği olmadı.

Mart ayında et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta; kıyma ve kuşbaşı etin fiyatı değişmedi. Ancak, Türk-İş açıklamasında, hesaplamada dikkate alınmayan bonfilenin kilogram fiyatının da 58.90 lira olduğuna dikkat çekildi. Tavuk fiyatında indirim görülürken, balık fiyatı da ortalama olarak biraz düştü. Yumurta fiyatındaki düşüş bu ay devam etti ve tanesi 3 kuruş ucuzladı.

(OSS)