İSTANBUL, 29 NİSAN () - REZERV, üretim ve 84.6 milyar dolarlık piyasa değeri bakımından dünyanın en büyük entegre petrol ve doğalgaz şirketleri arasında yer alan Gazprom'un yıllık satışladı 150 milyar dolara dayandı. 

Rus gaz devinden yapılan açıklamaya göre, şirketin 2013 yılında toplam satışları bir önceki yıla göre yüzde 10.1 artışla 146.7 milyar dolara çıktı. Buna karşılık, aynı dönemler itibarıyla Gazprom'un netkârı, yüzde 7 düşüşle 31.9 milyar dolara indi.

Açıklamada, "Gazprom'un 2013 yılında elde ettiği sonuçlar, Rus doğalgazına yönelik talebin uzun vadede artışını sürdürdüğünü ve Avrupalı iş ortaklarıyla ilişkilerine gösterdiği özeni ortaya koydu" denildi ve şu görüşlere yer verildi:

"2013 yılı boyunca Gazprom, Avrupa'ya yönelik doğalgaz tedarikini artırmayı başaran tek üretici oldu. Şirket, 162.7 milyar metreküpe (mmk) ulaşan bu tedarik hacmi (2012 yılında 139.9 mmk) diğer kaynaklardan gelen tedarik hacminin düşüşünü müteakip arz-talep dengesizliğini telafi etti."

Açıklamaya göre, Gazprom'un 2013 dördüncü çeyrek ve tüm yıl sonuçları, tarihinde ikinci kez 60 milyar dolar eşiğini geçti. Gazprom Türkiye'ye, 1986 yılından bu yana BOTAŞ'la ve bunun yanı sıra son yıllarda çeşitli özel şirketlerle sürdürdüğü ticaret ortaklığıyla doğalgaz ihraç ediyor. Şirket nezdinde, Türkiye, Almanya'dan sonra ikinci büyük doğalgaz alıcısı konumunda bulunuyor.