Eyyüp BURUN/GAZİANTEP, () - GÜNEYDOĞU Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, "Irak'ta yaşanan sorunların başlangıcından buyana ihracatta yüzde 38'lik düşüş kaydedildi. Bu bizi ürkütüyor. Bu bizi düşündürüyor" dedi.
Türkiye'nin ve Gaziantep'in en çok ihracat yaptığı ülkelerin başında gelen Irak'ta yaşanan sorunlar ve ihracata etkileri Ekonomi Bakanı Yardımcısı Adnan Yıldırım'ın başkanlığında Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen toplantıda değerlendirildi. GAİB Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Suriyelilerden sorumlu Vali Veysel Dalmaz, GSO Başkanı Adil Konukoğlu, GTO Başkanı Eyüp Bartık, GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz ile çok sayıda işadamı ve bürokrat katıldı.
İHRACATTAKİ DÜŞÜŞ YÜZDE 38-40
Toplantının açılış konuşmasını yapan Abdülkadir Çıkmaz, Irak'ta yaklaşık 1.5 aydır devam eden sorunların özellikle bölge ihracatını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekti. Irak'a olan ihracatta düşüş olduğunu belirten Çıkmaz, "Yılbaşından bu yana baktığımızda ihracatta yaklaşık yüzde 4'lük bir düşüş var. Bu çok büyük bir düşüş değil fakat kriz başından bu yana yaklaşık yüzde 38'lik, 40'lık bir düşüş var. Bu bizi ürkütüyor. Bu bizi düşündürüyor. Bu sebeple alternatif yollar arıyoruz. Gece gündüz bir araya geliyoruz. Şu anda güneye, Basra üzerinden konteyner taşımacılığı başlatan arkadaşlarımız var. Bunu bir şekilde desteklememiz lazım" dedi.
Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım ise, yaşanan süreci yakından takip ettiklerini ifade etti. İlgili bakanlıklar ile kurulan kriz masasında değerlendirmeler yapıldığını söyleyen Yıldırım şöyle konuştu:
"Tabii olayın birden fazla boyutu var. Güvenlik boyutu var. Yapılan ticarette orada bulunan vatandaşımızın can ve mal güvenliği boyutu var. İkinci olarak finansman boyutu var. Irak'a yapılan ticaretimizin büyük çoğunluğu karayoluyla yapıldığı için lojistik problemimiz var. Bunların çözüm yolunu konuşmak için geldik. Buradaki arkadaşlarımızı dinlemek için geldik."
Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.

FOTOĞRAFLI