TÜRKİYE fuarcılık sektörüne her geçen gün talep arttığını söyleyen Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, "Birçok firma kapımızı çalıyor. Sektöre talep var. Alman, İtalyan, Çin firmaları fuarcılık sektörüne giriyor ya da şirket evliliği yapıyor. Mesela biz de Reed Fuar Firması ile küçük bir evlilik yaptık" dedi.
Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Almira Otel’de sektörü değerlendirip, şirket hedefleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bursa’da bu yıl 17 fuar gerçekleştirdiklerini dile getiren Ersözlü, 32 ülkeden bin 794 firmanın fuarlara katıldığını kaydetti. Fuarlara yabancı ülkelerden de önemli oranda katılım olduğunu ifade eden Ersözlü, Çin’den inanılmaz oranda talep beklediklerini söyledi. Bu yıl Bursa’da düzenledikleri fuarlara 63 ülkeden 833 bin 411 kişinin katıldığını açıklayan Ersözlü, "Bursa, İstanbul’dan sonra en önemli destinasyonumuz. Genel ziyaretçilerin 373 bini Bursa dışından geldi. Geçen yıla göre ziyaretçi sayısında yüzde 30 artış yaşandı. Otomotiv fuarı en etkili fuar olurken, bunu tarım fuarı takip etti" diye konuştu.
Geçen yıl düzenlediklerini fuarlarda yaklaşık 500 milyon dolar iş hacminin oluştuğunu ifade eden Ersözlü, bu yıl bu oranın 600 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Önümüzdeki yıl hedefleri ile ilgili bilgi de veren Ersözlü, "2014 yılında 50 ülkeden 2 bin 200 firma ve firma temsilcisini bekliyoruz. Geçen yıla göre burada yüzde 22 oranında artış yaşanacak. Ziyaretçide de 75 ülkeden 850 bin kişinin ziyaretini bekliyoruz. Yaklaşık 400 bin kişinin de yurtdışından gelmesini bekliyoruz. Önümüzdeki yıl inşallah siyaseten ve ekonomik olarak iyi olur" dedi.
'OTELİMİZİ ÖNÜMÜZDEKİ AY AÇACAĞIZ'
Girişimlerinin devam ettiğini dile getiren Ersözlü, İstanbul’da otel işletmeciliğine de soyunacaklarını kaydetti. Önümüzdeki ay otelin faaliyete geçeceğini belirten Ersözlü, "İşadamlarını yönelik 4 yıldızlı 260 odalı otel açacağız. Hedefimiz diğer fuar alanlarına da böyle bir hizmet vermek" diye konuştu.
'FUARCILIK PAZARA KADAR DÜŞTÜ'
Tüyap bünyesinde önümüzdeki yıl 247’si İstanbul’da olmak üzere Türkiye genelinde toplam 428 fuar düzenleyeceklerini dile getiren Ersözlü, bunlar arasından 22’sinin de Bursa’dan gerçekleşeceğini kaydetti. Türkiye’de fuarcılığın pazar alanlarına kadar indiğini belirten Ersözlü, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye’de 39 fuar alanı var. İş pazara kadar düşmüş durumda. Önemli olan efektif fuar yapmak ama baktığımızda Hasköy Yün İplik Fabrikası’nda bile fuar yapılıyor."
'FUARCILIK UZA DOĞU VE ASYA PASİFİK’E KAYIYOR'
Sektör ile ilgili değerlendirmede bulunan Ersözlü, uluslar arası fuarcılık anlayışının değiştiğini belirterek, "Fuarcılık, Uzak Doğu ve Asya Pasifik’e doğru kayıyor. ABD ve NAFTA ülkelerinde fuarcılıkta düşüş var. MENA ülkelerinde pazar payı artıyor. İstanbul bu konuda avantajlı. Türkiye’de çok fazla fuar yapılıyor yanlış ama serbest piyasa rekabet anlayışı var. Burada katılımcı firmalar belirleyici olur. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde fuarcılık alanında taşlar yerine oturur diye düşünüyorum. Almanya’da nasıl belli şehirlerde belli fuarlar yapılıyorsa, bizde de olacaktır" dedi.
YABANCI İLGİSİ
Türkiye’de fuarcılık sektörüne her geçen gün talep arttığını söyleyen Ersözlü, "Birçok firma kapımızı çalıyor. Sektöre talep var. Alman, İtalyan, Çin firmaları fuarcılık sektörüne giriyor ya da şirket evliliği yapıyor. Mesela biz de Reed Fuar Firması ile küçük bir evlilik yaptık. Bursa’ya da önümüzdeki günlerde talep gelebilir" diye konuştu.