Great Place to Work Enstitüsü açıklamasına göre, stratejik kurum kültürü dizaynı alanında uzman enstitünün araştırmalarına dayanarak hazırlanan ve ABD’nin en iyi işverenlerinin belirlendiği Fortune’s 100 listesi yayınlandı.

Listeye 10. girişi

Çalışanlarla yapılan Trust Index Anketi, Culture Audit İşyeri Kültürü Analizi ve insan kaynakları uygulamalarının bütününün değerlendirilmesi ile oluşturulan En İyi 100 İşveren Listesinin birinci sırasına 7’inci kez Google yerleşti.Bu internet devinin listeye 10’uncu girişi oldu.

Türkiye'de faaliyet gösterenler de var

Listede öne çıkan sektörler ise profesyonel hizmetler ve danışmanlık, finans ve sigorta ile bilgi teknolojileri (IT) oldu.

Danışmanlık sektöründen listeye, aralarında Boston Consulting Group, Deloitte ve Plante & Moran gibi şirketlerin olduğu 20 firma girdi.

Finans ve sigorta sektörü Goldman Sachs, Quicken Loans ve Allianz Life Insurance gibi 18 firma ile ikinci en çok "en iyi işveren"e sahip sektör oldu. Üçüncü sırada yer alan IT sektöründen ise, SAS Institute, Autodesk ve GoDaddy gibi 12 firma listede yer aldı.

Geçen sene listede yer almayan ancak bir sene içerisindeki başarılı uygulamaları ile listeye bu yıl girebilen 6 yeni isim de var. Bunların içerisinde Türkiye için de tanıdık olan, Hilton Hotels, IKEA U.S. ve Go Daddy gibi şirketler yer alıyor. 

Fortune 100 listesine giren şirketlerin ciroları, listenin açıklanmaya başlandığı 1998 yılından bu yana sektördeki rakiplerinin yaklaşık 2 katına yükseldi. 

'Şirketler daha çok çaba göstermek zorunda'

Açıklamada listeyle ilgili değerlendirmelerine yer verilen Great Place to Work Üst Yöneticisi (CEO) Michael Bush, günümüzde her ölçekten şirketin, yetenekli çalışanlarını elde tutmak için daha fazla çaba göstermek zorunda olduğunu kaydetti.

Personelini elde tutabilen şirketlerin bunu sadece bol keseden ikramiyeler dağıtarak yapamayacağını aktaran Bush, "Danışmanlık verdiğimiz şirketlerdeki on binlerce çalışanla yaptığımız anketler gösterdi ki, nitelikli çalışanlar, yalnızca ödüller ya da sosyal haklar için değil, bir amaç uğruna çalışmak istiyor. Çalışanların bu şirketlerde uzun süre kalmak istemelerinin sebebi yaptıkları işlerde bir anlam bulabilmeleri. Liste, çalışanların iş yerlerini 'mükemmel' olarak tanımlamalarında en etkili olan diğer kavramların ise, işverenlerine güven, yaptığı işten gurur duymak ve çalışma arkadaşlarından keyif almak olduğunu gösterdi. En İyi 100 İşveren listesine giren şirketler bir hareketin öncüleri. Bu şirketler sadece işlerinin daha iyi gitmesini sağlamakla kalmıyor, daha iyi bir toplumun da oluşmasını sağlıyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye için gözler Mayıs'ta

Geliştirdiği ölçüm metotları ile 53 ülkede şirketlere stratejik kurum kültürü dizaynı alanında danışmanlık veren Great Place to Work, 2012 yılından bu yana Türkiye’de de "En İyi İşverenler" listesini açıklıyor. Türkiye’de her yıl katılımın arttığı ve ilk 3 yılda 200’ün üzerinde şirketin değerlendirildiği araştırmada toplam 100 binden fazla çalışan temsil edildi. Enstitü Türkiye’de 2016 listesini mayıs ayında açıklayacak. 2017 yılında listeye katılmak için ise başvurular nisan ayı itibarıyla alınmaya başlanacak.