Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 2 Haziran () - Kuraklık ve don etkisiyle rekolte kayıpları yaşanan meyvede fiyat artışları sürüyor. Zamlar, erikte yüzde 200'ü, şeftalide yüzde 60'ı buluyor. Buna karşılık, sulamaya dayalı tarla ürünlerinin tezgahlara gelişiyle sebze fiyatlarında düşüşler görülüyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun, politika faizinde yarım puanlık indirim yaptığı son toplantısının tutanak özetlerinde, zaman verilmemekle birlikte, "Döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkileri ve gıda fiyatlarının olumsuz seyri nedeniyle enflasyonun bir müddet daha hedefin belirgin olarak üzerinde seyretmesi beklenmektedir" denildi.

Türkiye İstatistik Kurumu da (TÜİK) ağırlıklı olarak verimliliği yağışlara bağlı olan tahıl ve meyve üretiminde düşüş, verimliliğin sulama yoluyla yükseldiği sebze üretiminde artış tahmin etti. TÜİK'in geçen hafta açıkladığı "Bitkisel Üretim" tahminlerinde, bu yıl toplam tahıl ürünleri rekoltesinin yüzde 10.1 ve meyve üretiminin yüzde 4.5 azalacağı, buna karşılık sebze üretiminde yüzde 1.3 artış olacağı öngörüldü.

PAPAZ ERİĞİ FİYATI YÜZDE 200 ARTTI
İstanbul Ticaret Odası’nın dün açıklanan Mayıs ayı perakende fiyat verilerine göre, İstanbul'da gıda fiyatları ortalama 0.49 geriledi. 'nın İstanbul pazar yerlerinde bir ay arayla yaptığı belirlemeler de, fiyatların meyvelerde yükseliş eğilimini korurken, sebzelerde küçük oranlı düşüşler yaşandığını gösterdi.

Enflasyonun Mayıs ayında iki haneli rakamlara çıkması beklenirken fiyatlardaki artışın semt pazarlarına da yansıdığı görüldü. Tarla ürünlerinin çıktığı bu dönemde özellikle meyve fiyatlarında ki artış dikkat geçti. Mayıs ayı başında kilosu 2.5 lira olan şeftalinin fiyatı bugünlerde yüzde 60'ı bulan artışla 4 liraya kadar yükseldi.

Olumsuz hava koşullarından en fazla etkilendiği belirtilen ve bu nedenle de en yüksek fiyat artışının beklendiği kayısının kilo fiyatı ise geçtiğimiz ay 4 lirayken bu ay 5 liraya alıcı buluyor. Mayıs başında kilosu 2 liradan tezgaha çıkan papaz eriğinin fiyatı ise bir aylık aradan sonra yüzde 200 artışla 6 liraya fırladı.
 
SALATALIK VE DOMATESTE FİYATLAR DÜŞTÜ
Fiyatlarında düşüş yaşanan sebzeler ise salatalık ve domates. Sera ürünlerinin yeri tarla mahsulünün aldığı bu dönemde salatalığın kilosu 50 kuruş ile 1 lira aralığında satılırken, domatesin kilosu da en düşük 75 kuruşa kadar alınıyor ve 1 liraya kadar yüksiliyor. Salatalığın kilosu geçen ay 2 lira, domatesin ise 1 liraydı. Diğer taraftan salkım domatesin geçen ay 3 lira olan kilo fiyatı bu ay 1.5 liraya kadar alınabiliyor.
 
Tarla ürünü olan bir çok sebzenin fiyatlarında değişim olmaması tüketicinin cebini yakıyor. Geçtiğimiz ay 2.5 lira olan taze fasulyenin kilo fiyatı, bu ay 2-2.5 lira. Patlıcanın kilo fiyatı ise 2 liradan, 1.5-1.75 liraya düştü. Geçtiğimiz ay 2 lira olan dolmalık biber ve kilosu 1.5 lira olan sakız kabağın fiyatı ise değişmedi.  

(OSS)