Serhat TEZCAN/BURSA, () - MICROSOFT Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Begim Başlıgil, "Twitter'da, Facebook'ta firmaların varlık göstermeleri lazım. Sadece web sayfası yeterli değil. Web sayfasında ortaya balı koyuyorsunuz arının gelmesini bekliyorsunuz. Aslında çiçekler başka yerde duruyor. Sizin oraya doğru da gidiyor olmanız gerekiyor" dedi.
'Gelecekle Buluşma' toplantısı öncesinde, Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Begim Başlıgil'in ev sahipliğinde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Bilgi ve İletişim Teknolojileri Konseyi Başkanı ve Meclis üyesi Osman Akın’ın da katılımıyla teknolojinin yaratacağı fırsatlar ele alındı. Crowne Plaza Otel'de düzenlenen toplantı öncesinde basın mensuplarına bilgi veren Başlıgil, düzenledikleri toplantılarla iş ortaklarını müşteriler ile biraraya getirdiklerini söyledi. Başlıgil, firmalara gelişen teknolojiyi anlatacaklarını açıkladı.
Şirketlerin vizyonunda ilk sırada bulut ve mobil teknolojilerinin geldiğini ifade eden Başlıgil, şöyle devam etti:
"Hepimiz tablet, cep telefonları kullanıyoruz. Microsoft da kendi stratejileri arasında mobil hayat düzenini kurmuş durumda. İnsanlar hareketli herşeye erişmek istiyorlar. Bulut tarafı bizim için çok kritik. Tüketiciler kolay olan tarafı tercih ediyorlar. Facebook, Twitter, Skype bunların hepsi bulut hizmetlerinde kolaylıkla kullanılıyor. Firmalar açısından baktığımızda teknolojiye ulaşmak geçmişte çok zordu. Donanım için 10 bin dolar para yatırılması gerekiyordu. Yazılım için ayrı para yatırılması gerekiyordu. Ayda 5 - 10 bin lira kalan KOBİ'ye gel sen 'Teknolojik yatırım yap' demek ve yatırımın geri dönüşümünü göstermek kolay olmuyordu."
Türkiye'deki şirketlerde bulut teknolojilerinin son 1.5 yılda çok önemli ivme yakalandığını dile getiren Başlıgil, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye'den beklediğimizden hızlı bir benimseme oldu. Facebook, Msn'i benimsediği gibi. Türkiye'de 1.5 yılda 5.2 milyon kullanıcı oluştu. Bunlardan 4 milyonu bireysel, 1.2 milyonu ise kurumsal. 4 milyon bireysel kullanıcı bugün office ve etrafındaki ürünleri 1.2 milyon kurumsal müşteriler de bu hizmetleri bulut üzerinden kullanıyor. Amacımız çok daha ileriye gitmek. Bireysel de 70 milyona, kurumsalda ise 3 milyon şirket var. Bulut sistemde kişi sınırı yok. Bir kişi de olsa kullanabilir. Bin kişilik, 5 bin kişilik firmalar da kullanabilir. Türkiye'deki firmaların daha iyi rekabet edebilmeleri için daha kaliteli mallar üretmeleri gerekiyor ve daha az maliyetle kaliteleri üretmeleri gerekiyor."
Türkiye'nin bu alandaki hızının dünya ile paralel gittiğini dile getiren Başlıgil, bulut teknolojisinin de en hızlı büyüyen firma olduğunu kaydetti. Firmaların artık müşteri neredeyse orada olması gerektiğini belirten Başlıgil, "Twitter'da, Facebook'ta firmaların varlık göstermeleri lazım. Sadece web sayfası yeterli değil. Web sayfasında ortaya balı koyuyorsunuz arının gelmesini bekliyorsunuz. Aslında çiçekler başka yerde duruyor. Sizin oraya doğru da gidiyor olmanız gerekiyor. Firmalar artık Twitter, Facebook'ta kendi sayfalarını yapıyor. Reklamları yaparken, facebook.com/ kendi sayfasını yazıp, ondan sonra web sayfasını yazıyor. Firmalar da bu konuda çok ciddi bilinçlenme var. Daha da fazla yatırım yapıyorlar" diye konuştu.

ST(FK/SS) (FOTOĞRAFLI)