ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son bir yıldır beklenen faiz artırım kararının aralık toplantısında gelmesinin ardından TL, dolar karşısında 3 günde yüzde 2 değer kazandı.

Fed toplantısı öncesinde faiz artırım beklentileri ile negatif seyreden TL, özellikle kasım ayı başından Fed toplantısına kadar satış baskısı altında kalmıştı. Fed toplantısı öncesinde TL varlıkları üzerindeki baskı, analistlerin faiz artırımından sonra dolar/TL'de 3 seviyelerinin aşılabileceği söylemlerine, hatta 3,15 seviyelerinin konuşulmasına neden olmuştu.

Fed'in piyasa beklentileri doğrultusunda gösterge faizini 25 baz puan artırmasının ardından birçok analistin genel beklentilerinin aksine düşüşe geçen dolar/TL, 2,91'in altına kadar geriledi.

Fed sonrasında dolar, diğer gelişmiş ülke para birimlerine karşı değer kazanırken, gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısındaki güçlü görünümü dikkati çekti. Euro, yen ve sterline karşı yüzde 2'ye varan artışlar kaydeden dolar, Meksika pesosu, Hindistan rupisi ve Endonezya rupisi karşısında ise yaklaşık yüzde 1 düştü.

Son üç günlük işlemelere bakıldığında TL'nin ise diğer gelişen ülke para birimlerinden de pozitif yönde ayrıştığı görülüyor. Fed kararı öncesinde 2,99'un üzerini test eden dolar/TL, düşüşünü üst üste 3'üncü güne taşıdı ve 2,9054'e geriledi. Böylece dolar/TL'nin Fed öncesine göre düşüşü yüzde 2'yi aştı.

2015 yılının başından beri konuşulan Fed'in faiz artırımına başlayacağı beklentileri daha çok gelişen ülke para birimleri üzerinde baskıya neden olmuştu. Yılbaşına göre dolar karşısında TL yüzde 25, Güney Afrika randı yüzde 30, Brezilya reali yüzde 45 geriledi. Hindistan rupisi, Endonezya rupisi ve Meksika pesosunun dolar karşısındaki azalışı ise yüzde 5-15 seviyelerinde kaldı. AA