Gülseli KENARLI / İstanbul, 22 Mayıs () - MERKEZ Bankası, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 10.0’dan yüzde 9.5’e indirdi.

Analistlere göre, piyasaların beklentisi haline gelen yarım puanlık indirim, enflasyon rakamlarıyla birlikte reel faizleri negatif yönlü etkileyebilir.

Finansbank Başekonomisti İnan Demir, politika faizinin indirilmesinin piyasalarda hakim bir beklenti olduğuna dikkat çekerek, "Piyasada beklenti haline gelmişti. Geçen hafta yaptığımız anketlerde beklentimiz faizin sabit kalması yönünde. Merkez Bankası'nın likititeyi geçen hafta gevşek tutması bir indirim sinyali olarak yorumlanmıştı. Merkez Bankası'nın bu kararının gelecekte sorgulanabilecek bir karar olma potansiyeli var. Enflasyonun yükselmesi önümüzde ki ay devam edebilir. Faiz indirimi için gerekli faktörlerinin gelişmiş olduğu düşünülmez" dedi.

Demir, Mayıs ayı enflasyon rakamlarında yıllık enflasyonun yüzde 10'a yaklaşma ihtimali bulunduğunu belirterek, "Politika faizi enflasyonun altına inecek, böylece negatif reel faizi de görmüş olacağız. Bu karar reel faizi yüksek tutacak. Yıl sonu beklentimiz, enflasyonun yüzde 8-8.5 arasında kalmasını yönünde" diye konuştu.

(OSS)