EXPO 2020 ile bir dünya markası olmaya hazırlanan İzmir’in kaderi, yarın saat 14.30’da Fransa'nın başkenti Paris’te yapılacak oylama ile belli olacak. Oylamada delegeler, kabinlere girerek bulundukları tercihi sandıklara atacak. Başkanları, bakanları ve gönüllüleriyle birlikte Paris’e giden İzmir heyeti, 167 BIE delegesini ikna etmeye çalışacak.
İki yıldır 'Daha iyi bir dünya için yeni yollar ve herkes için sağlık' ana teması ile EXPO 2020’ye ev sahipliği yapmaya hazırlanan İzmir’in kaderi yarın (çarşamba) belli olacak. Birleşik Arap Emirlikleri’nden Dubai, Rusya’nın Ekaterinburg, Brezilya’nın Sao Paulo kentleri ile yarışan İzmir yarın, Paris’te yapılacak 167 ülkenin Uluslararası Sergiler Bürosu delegelerinin oy kullanacağı yarıştan zaferle çıkmayı hedefliyor.
İzmir, EXPO yarışında rakiplerinin önüne geçebilmek için Paris’te kamp kurdu. Dışişleri Bakanlığı yetkililerine pazar günü İzmir Valisi ve EXPO Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı Mustafa Toprak ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu katıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da dün Paris’e gitti. Bugün de aralarında milletvekillerinin de bulunduğu 75 kişilik İzmir ekibi, Paris’e gitti. Türkiye bugün saat 19.00’da Paris’in en prestijli resepsiyon mekanlarından Pavillon d'Armenonville’de delegeler ve BIE üyesi ülke temsilcilerine resepsiyon verecek. Ünlü sanatçı Sertab Erener de konser verecek.
EXPO’ları düzenleyen 167 ülkenin üye olduğu BIE Genel Kurul toplantısı, yarın Paris’teki OECD binasında yapılacak. Aday ülkelerin son sunumlarıyla başlayacak genel kurulda daha sonra oylamaya geçilecek. sunuculuğunu Defne Samyeli’nin yapacağı 20 dakikalık sunumda İzmir’in avantajları, sağlık temasının önemi ve adaylık çalışmaları anlatılacak. resepsiyon ve genel kurul sunumunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın video mesajı da yayınlanacak. Genel Kurul’a Bakan Yıldırım’ın yanısıra Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de katılacak. Sunumda Başkan Kocaoğlu ile dünyada beyin araştırmalarıyla tanınan İzmir doğumlu Ordinaryüs Profesör Ogün Güntürkün konuşma yapacak.
Sunumlardan sonra yapılacak oylamada ilk iki turda oyların üçte ikisini alan şehir kazanacak. Her turda en az oy alan şehir elenecek. Üçüncü ve final turunda ise çoğunluğu alan şehir ve ülke EXPO 2020’yi düzenlemeye hak kazanacak. Genel Kurul salonunda dört ayrı sandık kurulacak, delegeler kabinlerde kapalı şekilde oylarını kullanacak.