(Fotoğraflar eklendi.)

İSTANBUL, 4 Eylül () - TAV Havalimanları tarafından işletilen Ankara Esenboğa Havalimanı, iklim değişikliğinin başlıca nedenleri arasında yer alan karbon salımlarını nötralize ederek Türkiye’de bu seviyeye yükselen ilk havalimanı oldu. Esenboğa, bu başarıyla dünyanın en çevreci 17 havalimanı arasına girdi.

Esenboğa Havalimanı, ACI Europe tarafından yürütülen Havalimanı Karbon Akreditasyonu programında Türkiye’deki havalimanları içindeki en yüksek seviyeye ulaştı. TAV Esenboğa, enerjiyi verimli kullanarak karbon salımını en iyi seviyeye indirdi; kalan kısmı da temiz enerjiye yatırım yaparak ofsetledi.

TAV Esenboğa Genel Müdürü Nuray Demirer "TAV Havalimanları olarak çevre ve topluma saygılı, sürdürülebilir bir iş modelini benimsiyoruz. Yolcu memnuniyeti ve hizmet kalitesini artırırken çevresel etkilerimizi de en aza düşürmeyi hedefliyoruz" dedi ve ekledi:

KARBON SALIMI YÜZDE 10 AZALDI

"Enerji verimliliği alanında gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla yolcu başına karbon salımımızı 2013 yılında yüzde 10 azalttık; kalan kısmı da ofsetledik. Böylece 2013 yılında faaliyetlerimiz sonucunda atmosfere çıkan karbon dioksit miktarının tamamını kapsayacak kadar temiz enerji üretimine destek olduk. Türkiye’de bu alanda öncü olmaktan ve çevrecilik konusunda dünyanın sayılı havalimanları arasına girmekten mutluluk duyuyoruz. Tüm paydaşlarımız için en yüksek değeri yaratırken çevresel ve toplumsal fayda yaratmak üzere çalışmayı sürdüreceğiz."

TAV 2009'DAN BERİ KARBON PROGRAMINDA

TAV, havalimanı işletmecilerinin çatı örgütü ACI Europe tarafından hayata geçirilen Havalimanı Karbon Akreditasyonu Programı’nda 2009’dan bu yana aktif şekilde yer alıyor. Türkiye’de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes ile programa katılan TAV, Tunus’ta işlettiği Enfidha ile Afrika kıtasında sertifikasyon alan ilk havalimanı işletmecisi oldu.

AYDINLATMADA LED KULLANILIYOR

Geçtiğimiz yıl 10 milyon 928 bin yolcuya hizmet veren Esenboğa Havalimanı, yolcu konforundan ödün vermeksizin enerjiyi verimli kullanmak üzere bir dizi uygulamayı hayata geçirdi. Otomatik aydınlatma kontrolü, LED aydınlatma kullanımı, doğalgazdan elektrik, ısıtma ve soğutma enerjisi üreten trijenerasyon tesisi bu uygulamalar arasında bulunuyor.

ESENBOĞA DÜNYADA 17 HAVALİMANI ARASINDA

Esenboğa, bağımsız denetimden geçen bu uygulamalar sonucunda Havalimanı Karbon Akreditasyonu programında 3+ seviyesinde sertifikasyon aldı. Dünyada bu seviyeye gelen sadece 17 havalimanı bulunuyor. İsveç’te 10, Norveç, Hollanda ve İtalya’da ikişer havalimanı bu sertifikayı alırken Türkiye de Esenboğa ile listeye eklenmiş oldu.

Haziran 2014 itibariyle dört kıtadaki 102 havalimanı programda yer alıyor. Programdaki havalimanları küresel yolcu trafiğinin yüzde 23.6’ını temsil ediyor. Üye havalimanları 2013’te yürüttükleri çalışmalarla karbon salımlarını toplam 133 bin 599 ton azalttı. Bu miktar 3 milyon 400 bin ağacın 10 yılda soğurduğu karbondioksit miktarına eşdeğer.

(FOTOĞRAFLI)