ERZURUM'da 48 yaşındaki emekli öğretmen Hülya Saltuklar, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'ndan (KUDAKA) aldığı 147 bin lira destek ile dünyayı Erzurum ehramıyla tanıştırmak için kolları sıvadı.
Gazi Üniversitesi Meslek Eğitim Fakültesi mezunu olan emekli öğretmen Hülya Saltuklar, yöresel giysi ehramdan ceket, pelerin, yelek, atkı, küpe, yüzük, magnet, anahtarlık, kitap ayracı, tablo, perde, yatak, masa örtüsü ürettiğini, üzerlerine de Erzurum'un Çifte Minareli Medrese'si ile çift başlı kartal gibi simgelerini işlediğini söyledi.
Hülya Saltuklar, hedefinin ehram ile dünya pazarlarına açılmak olduğunu belirtti. Kız meslek liselerinde uzun yıllar öğretmenlik yapan Saltuklar, 5 yıldır bu işi profesyonelce yaptığını kaydetti.
Erzurum'un organik ehramını dünya pazarına sunmak için KUDAKA'dan destek aldığını bildiren Saltuklar, 15 kişiye eğitim verdikten sonra istihdam edeceğini söyledi. Günümüzde kadınların ehramı eskisi kadar örtmediği için sandıklara kaldırdığını anlatan Saltuklar, ilk olarak eski ehramları satın alarak işe başladıklarını belirterek şunları söyledi:
"Ehramı yününün inceliği, deseni ve rengine göre satın alıyoruz. Ancak bunun da sonunun geleceğini düşünürek atölyede dokumaya başladık. Ehramla yaptığımız ürünleri büyükten küçüğe doğru yapıyoruz. Amacım hem ehramı hem de Erzurum'un tarihi özelliklerini dünyaya tanıtmak. Ehram yünü boyasız, katkısız ve doğaldır. Sunileşen dünyada organik ürünlerle öne çıkan sağlıklı yaşamı sağlayacağız. Ürünlerimize verdiğimiz 'Ehram' markasının da patentini aldık."