TÜRKİYE'nin en büyük yassı ve uzun çelik üreticisi Erdemir Grubu, dünya çelik sektöründeki daralmaya rağmen 2013 yılında bir önceki yıla göre satışlarını yüzde 3 artırarak 7.7 milyon ton ürün satışı yaptı. Grup, 2013 net dönem kârını da önceki yıla göre yüzde 92 artırarak 484 milyon dolar kâr elde etti.
Ana şirketi Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'nde faaliyet gösteren ve toplam varlıkları bakımından Türkiye'nin en büyük sanayi şirketlerinden biri olan Erdemir Grubu, 2013 yılı konsolide finansal sonuçlarını açıkladı. Erdemir'den yapılan yazılı açıklamada, 2013 yılında 6.3 milyon ton yassı, 1.4 milyon ton da uzun ürün olmak üzere toplam 7.7 milyon ton ürün satışı gerçekleştiği belirtildi. 2013 yılı net satış gelirlerinin 5.1 milyar dolara ulaştığı belirtilen açıklamada, net dönem kârının da önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 92 arttığı ve 484 milyon dolar (920 milyon TL) olarak gerçekleştiği kaydedildi. Açıklamada, Erdemir'in halka açık çelik şirketleri arasında en kârlı şirketlerden birisi olduğuna dikkat çekildi.
Açıklamada grubun faiz ve vergi öncesi kârını 987 milyon dolar ve FAVÖK marjının da yüzde 19,2 olarak gerçekleştiği, 2013 yılı net kâr marjının ise bir önceki yıla göre yaklaşık 5 puan yükselişle yüzde 9.4 olduğu vurgulandı.
DAHA FAZLA İHRACAT HEDEFLİYORUZ
Erdemir Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, önümüzdeki dönemde daha fazla ihracat hedeflediklerini söyledi. Pandır, son 10 yılda Çin ve Hindistan'ın ardından en yüksek üretim artışını elde eden ülke olan Türkiye'nin, 2013 yılı sonu itibariyle dünyada çelik üreten 65 ülke arasında 8'inci, Avrupa'daki çelik üreticileri arasında ise Almanya'dan sonra 2'nci sırada yer aldığına işaret etti. Erdemir Grubu olarak Türkiye'nin en büyük çelik üreticisi olduklarını vurgulayan Pandır, "Önümüzdeki dönemde özellikle AR-GE ve üretim alanlarımızda yapacağımız iyileştirmeler ile daha fazla ihracat hedefliyoruz. Lojistik avantajımızı katma değerli ürünler üreterek ve müşterilerimizin geliştirdiği teknolojileri takip edip, ona uygun teknolojiler geliştirerek daha da katma değerli hale getirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Pandır, Erdemir Grubu'nun Ereğli ve İskenderun'daki üretim tesislerinin yıllık 11.25 milyon ton ham çelik ve 11.1 milyon ton nihai mamul üretim kapasitesiyle çalıştığını söyledi. Pandır, Türkiye'nin en çok istihdam yaratan özel sektör kuruluşlarından biri olan Erdemir'in 13 bine yaklaşan çalışanıyla sadece demir çelik sektörünün değil, Türk sanayinin öncü kuruluşlarından biri olmayı sürdüreceğini ifade etti.