Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "TL'ye geçin" çağrısının ardından kurumlar harekete geçmeye devam ediyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğalgaz dağıtım ihalelerine dolar yerine Türk Lirası cinsinden çıkma kararı aldı.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı da dün yaptığı açıklamada ihalelerin TL ile yapılacağını duyurmuştu. 
262 MİLYON DOLAR, 31,3 MİLYON EURO
Milli Savunma Bakanlığı da, fonlarında bulunan dövizi TL'ye çevirme kararı aldıkalrını duyurdu. MSB açıklamasında şöyle denildi:
"Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘dövizden Türk Lirası’na dönüş çağrısı’ çerçevesinde, Bakanlığımıza bağlı Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın kullanımında olan Savunma Sanayii Destekleme Fonuna ait 262,7 milyon ABD Doları ile 31,3 Milyon Avro bugün itibarıyla Türk Lirası’na çevrilmiştir."

DOLARA SAVAŞ AÇAN KURUMLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Dövizlerinizi bozdurun" çağrısının ardından birçok devlet kurumu, dolarla gerçekleştirdikleri operasyonlarını TL'ye çeviriyor
ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK), Anadolu Ajansı'na yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı dolar yerine Türk lirası kullanımı çağrısına destek olmak amacıyla doğalgaz dağıtım ihalelerinin Türk lirası ile yapılmasına karar verildi.
Karar çerçevesinde, yakında yapılması planlanan Tunceli, Ağrı ve Doğubayazıt doğalgaz dağıtım ihaleleri de Türk lirası cinsinden gerçekleştirilecek.
ÖZELLEŞTİRME İDARESİ BAŞKANLIĞI
Özelleştirme İdaresi Başkanlığından yapılan açıklamada, "Türkiye’nin kendi milli parasını kullanma politikası çerçevesinde, bundan böyle ihalelerimiz Türk lirası ile gerçekleştirilecektir. Süreci devam eden tüm ihalelerimizde ihale bedeli, teminat bedeli ve diğer tüm ödemelerde Türk lirasına geçiş prosedürü yapılacaktır" denildi. 
BORSA İSTANBUL
Borsa İstanbul 2 Aralık'ta itibariyle tüm nakdi varlıklarını Türk Lirası'na çevirdi. Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ, konuyla ilgili olarak BloombergHT'ye konuştu:
"Ekonomik Koordinasyon Kurulu sonrası Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızın açıklamaları doğrultusunda kendi hazır değerlerimizde yer alan ihtiyaç duymadığımız varlıklarımız Türk Lirası'na olan güvenimizi yansıtmak için, sektöre de bunun bir örnek olması anlamında, TL'ye çevirdik. Bu sadece varlık kalemleriyle ilgili değil. Tüm grup şirketlerimizle beraber tüm sektörle ilgili çalışmalarımızda yer alan dolar, euro bazlı tarifelerimizin de tamamını Türk Lirası'na çevirmek için geniş kapsamlı bir çalışma yaptık.Türkiye'de yaşıyoruz ve bizim gibi kurumların Türk Lirası'na öncelik etmesi lazım."
TASARRUF MEVDUATI SİGORTA FONU
TMSF, alacakların tahsilatında ve bundan sonraki satışlarda yabancı para kullanılmayacağı, işlemlerin Türk lirası ile yürütüleceği duyurdu.
Kurumdan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "TMSF, bankacılık sektörünün sigorta kurumudur ve vatandaşlarımızın bankalardaki bireysel tasarruflarının sigortacısı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Türkiye ekonomisine duyduğumuz güvenin bir göstergesi olarak, alacaklarımızın tahsilatında ve bundan sonraki satışlarımızda yabancı para kullanılmayacak, işlemler Türkiye'nin egemenliğinin bir parçası olan Türk lirası ile yürütülecektir"
İSTANBUL TİCARET ODASI
İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve iştirakleri yurtiçi alımlarını sadece Türk Lirası ile yapacak.
İTO Başkanı İbrahim Çağlar, "Türk Lirası'nın arkasındaki asıl rezerv 78 milyonun alın teridir. O alın terinin bir damlasının bile boşa gitmesine izin vermeyeceğiz. Reel sektörü destekleyecek tedbirleri bir an önce hayata geçirirken, yerli üretimimizi milli paramızla gerçekleştirmek, tüketim ve tasarrufumuzu da TL ile yapmaktan başka yolumuz yok" diye konuştu.
MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI
Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na ait 262,7 milyon dolar ve 31,3 milyon euronun bugün itibarıyla Türk lirasına çevrildiğini duyurdu.
DİYANET İŞLER BAŞKANLIĞI
Diyanet İşleri Başkanlığı, 5 Aralık'ta yaptığı açıklamada Hac ve Umre ücretlerinin Türk Lirası üzerinden tahsil edileceğini duyurdu. 
PTT
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, PTT AŞ'nin, dövizlerin Türk lirasına dönüştürülmesi işleminde herhangi bir komisyon almayacağını ve döviz bozduracaklara yüzde 10 kargo indirimi uygulanacağını bildirdi. Ayrıca döviz bozduracak müşterilerin havale işlemlerinde yüzde 10 indirim yapılacak.
AVM'LERDE KİRALAR TL'YE DÖNÜYOR
Ankara'daki Armada ve Panora alışveriş merkezleri, kira sözleşmelerini Türk lirasına dönüştürme kararı aldı.
Söğütözü İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve Panora AVM'nin ortaklarından Rifat Hisarcıklıoğlu, yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın AVM kiralarının döviz yerine Türk lirası ile yapılması çağrısına kayıtsız kalmadıklarını ifade etti.
EPDK ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı'ndan 'TL' kararı