İSTANBUL, 3 Eylül () - Enflasyonun beklentilerin üzerinde çıkmasına karşılık, korkulduğu gibi iki hane sınırına kadar tırmanmayınca, dün yükselen dolar ve faiz geri çekildi.

İstanbul Ticaret Odası enflasyon verisinin yüzde 1.04 ile önemli ölçüde yüksek çıkması, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Ağustos ayı enflasyonunun da bu düzeylere ulaşabileceği öngörüsüyle dolar ve faiz yükselmişti.

DÜNKÜ YÜKSELİŞTE BABACAN'IN ETKİSİ DE VARDI

Yükselişte, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın enflasyonda kuraklık ve don olaylarının etkili olduğu ve yıl sonunda, Merkez Bankası'nın yüzde 7.6 düzeyindeki öngörüsünün de aşılabileceğini söylemesi de piyasalarda pozisyonların hızlı yükselişten yana alınmasına neden oldu.

Ancak, TÜİK Tüketici Fiyatları Endeksi'nin Ağustos'ta yüzde 0.09 ile beklentilerin üzerinde artmasına karşın, korkulduğu gibi yüzde 1.0'in üzerine çıkıp, iki haneye dayanmamasının üzerine döviz ve faiz piyasalarında gevşeme yaşandı.

DOLAR 2.16 LİRANIN ALTINI TEST ETTİ

Enflasyonun yüksek çıkacağına ilişkin belirtilere bağlı olarak dün, doların yeniden 2.1770 liraya çıkarak 2.18 liraya doğru hareket eden dolar, TÜİK verilerinin açıklanmasının ardından 2.16 liranın da altına kadar geriledikten sonra 2.1630 - 2.1640 lira dolayında hareket etmeye başladı.

GÖSTERGE FAİZ YÜZDE 9.09'A ÇEKİLDİ

Bono piyasasında da, önceki günkü kapanışa göre yüzde 1.33 artışla yüzde 9.16 düzeyine çıkan 13 Temmuz 2016 vadeli gösterge tahvilin faizi, enflasyonun açıklanmasından sonra yüzde 9.10'un da altına inerek yüzde 9.09 düzeyine çekildi.

BORSA ENDEKSİ 81 BİNİ GEÇTİ

Piyasalarda esen iyimser hava hisse senedi fiyatlarını da yukarı çekti Borsa İstanbul Endeksi, 81 puanın üzerine çıktı. Borsa İstanbul Endeksi ve ilk seansın sonuna doğru dünkü kapanışa göre yüzde 0.65 artışla 81,233 puan düzeyindeydi.