ZEYTİNDOSTU Derneği Başkanı Abidin Tatlı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın hazırlayıp TBMM'ye gönderdiği zeytinlik alanlara enerji yatırımı yapılmasının önünü açan kanun tasarısını eleştirdi.
Bakanlar Kurulu tarafından imzalanan 'Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinliğin Islahı Ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' Başbakanlık tarafından TBMM'ye gönderildi. Tasarı ile zeytin bahçeleri enerji yatırımlarına açılırken, tasarının kısa sürede görüşülmesi bekleniyor.
Yasa tasarısının zeytincilik faaliyetleri açısından zeytinlik alanların kaybı anlamına geldiğini vurgulayan Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı, yasa teklifinin sektörün enerjisini azaltacağını söyledi.
Tasarının yasalaşması durumunda çevresel bir takım olumsuzlukların da yaşanacağını dile getiren Tatlı, “Karşı karşıya olduğumuz risk; 30-35 yıllık verime kalkmış zeytinliklerin kaybolması ve yakınlarındaki diğer zeytinliklerin de, çevresel faktörlerin değişmesi nedeniyle verim kayıplarına uğraması anlamına gelmektedir. Ayrıca ardından çıkabilecek benzer kanunlara da emsal oluşturacaktır. Zeytinliğimize göz dikecek, tüm beklentiler hızla kanunlaşabilecek ortam oluşacaktır. Tabi ki biz dernek olarak bu tasarının karşısındayız" diye konuştu.
Tasarının bir şekilde yasalaşması halinde, zeytinlik alanların hızla sanayileşme tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını vurgulayan Tatlı, bu durumun zeytincilik sektörü için sonun başlangıcı olacağını söyledi. Tatlı önceki yıllarda da zeytinlik sahaları tehdit eden girişimlerin olduğuna ancak yanlıştan bir şekilde dönüldüğünü de hatırlattı. Zeytindostu Derneği Başkanı Tatlı, “Sayın Başbakan'ın, Sayın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı'nın, Sayın Enerji Bakanı'nın bu yasayı kabul edilmemesi konusunda sağduyuya davet ediyorum. Bakanlık nezdinde bir girişimimiz olacak. Yüzlerce yıllık zeytinliklerin vatanı olan ülkemizin bu değerini koruma noktasında sektörde hepimize sorumluluk düştüğü kanaatindeyiz. Umuyoruz ki bu tasarı meclisten geçmeyecektir" dedi.
Mevcut yasada ilgili madde; “Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın iznine bağlıdır" şeklindeyken, Meclis'e gönderilen tasarıda ise enerji ve maden işletmeleri, doğal gaz, petrol işletmeleri gibi kimyevi madde salınımı yapan tesislerin kurulmasına şekilde izin verilebilecek.

FOTOĞRAFLI