Özkan ARSLAN/İSTANBUL,() İSTANBUL’da düzenlenen ‘Sürdürülebilir Enerji Çözümlerinin Yaygınlaştırılması Bölgesel Konferansı: Özel Sektörün Rolü” başlıklı konferansa katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, barajların doluluk oranlarıyla ilgili sorular üzerine,  “Barajların su seviyesi gerçekten son iki haftalık yağışlarla beraber çok iyi performans gösterdi. Hala geçen yılki rakamlara ulaşmış değiliz. Yağmur yağdığı zaman da son derece rahatlıyorum enerji sektörü açısından” dedi

Bakan Yıldız, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Kıbrıs konusunda aldığı tazminat kararını enerji açısından değerlendirerek, “Bu tazminat kararı bizim enerjiyle ilgili yapacağımız işleri ve işbirliğini tabii etkiler” dedi.
İslami Kalkınma Bankası ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ev sahipliğinde, İstanbul Dedeman Otel’de yapılan konferans sonrası Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İslami Kalkınma Bankası Altyapı Bölümü Direktörü Dr. Walid Abdelwahab, Herkes için Sürdürülebilir Enerji Girişimi Operasyon Direktörü Mohinder Gulati ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Avrupa Bağımsız Devletler Topluluğu Bölgesi Direktörü Cihan Sultanoğlu basın toplantısı düzenledi.
Burada konuşan Taner Yıldız, enerji yokluğunun giderilmesinde siyasi istikrarın önemine değinerek, “Bu enerji yokluğunu olabildiğince homojen bir şekilde gidermemiz lazım. Bunun için en önemli faktörlerden bir tanesi, siyasi istikrardır. Siyasi istikrarı olmayan bir yere tabii ki finansmancılar, özel sektör temsilcileri, katılmayacaktır” dedi.
BİR KISIM HES’LERİN DURDURULMASINI BİZ DESTEKLEDİK

Bakan Yıldız yatırımların çevre barışını sağlamadan çevreye rağmen yapılmayacağını da belirterek, “Özel sektörle, Türkiye’nin bozulmaya çalışılan istikrarı, son 12 yıldan bu yana çok iyi bir düzeyde buluşmuştur. Özel sektör, Türkiye’ye inanmaktadır. Yalnızca geçen yıl 14.1 milyar liralık yatırım yapıldı, yaklaşık 7 milyar dolarlık. Her yıl hemen hemen 6-7 milyar dolarlık bizim yatırım almamız lazım ki Türkiye’nin ekonomik büyüme hızlarına yetişebiliyor olalım. Bugün Türkiye’deki HES’lerden o kadar güzel coğrafyası, tabiatı olan yerler var ki bir kısım HES’lerin durdurulmasını biz destekledik. Oradaki tabiattan dolayı. Halbuki biz, sınırsızca bunların yapılmasını da isteyebiliyor, olurduk. Ama böyle yapmıyoruz. Bundan 20 yıl, 30 yıl sonra nasıl bir dünyada yaşayacağımızı çok iyi hesap etmemiz lazım” diye konuştu.
YAĞMUR ALTINDA 1 SAAT YÜRÜDÜM

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Bakan Yıldız, barajların durumu ve olası bir krizde enerji yatırımlarının sorulmasını üzerine, “Barajların su seviyesi gerçekten son iki haftalık yağışlarla beraber çok iyi performans gösterdi. Hala geçen yılki rakamlara ulaşmış değiliz ama yağmur yağdığında ben yaklaşık 1 saat yağmurun altında dolaştım bunu hissetmek için. Yağmur yağdığı zaman da son derece rahatlıyorum enerji sektörü açısından. Herhangi bir enerji kesintisi söz konusu değil. Herhangi bir enerji arzıyla ilgili sıkıntı bulunmamaktadır. Yağışların az olması bizim diğer kaynaklardan üreteceğimiz anlamına geliyor” diye konuştu.
KUR DALGALANMASININ ENERJİ YATIRIMLARINA ETKİSİ

Bakan Yıldız, “Kur dalgalanması enerji yatırımlarını nasıl etkiler” şeklindeki soruyu, “Döviz rakamlarının, paritenin kısmen düşmesiyle beraber maliyetlerimizin biraz azaldığını ama tamamen gitmediğini söylemem lazım. Yani biz vatandaşımıza, sanayicimize bunları yansıtmıyoruz, diğer kaynaklarla balans ettiğimiz, dengelediğimiz için. Şu anda vatandaşımıza gelecek artı bir yük bu manada bulunmamaktadır” diye cevapladı.
IRAK PETROLÜ

“Şu anda Ceyhan’da ne kadar Irak petrolü birikti, bunun satışı yapıldı mı? sorusunu ise Yıldız şöyle cevapladı:
“Şu anda 2.5 milyon varili bulduk. Irak petrolüne ayırdığımız tanklar da doldu. Satışı için herhangi bir proplem bulunmamakta. Bu petrol Irak’ın petrolü. Satacak olan da dünya piyasasına sunacak olan da Iraklılar. Yaptığımız konuşmalar ve aldığımız duyumlarda bu petrolün satıldığını bize söylediler. Yaptığımız sözleşmede yapılan satışlarda para Halk Bankası’na yatırılır. Ve bu hem Bağdat hem Erbil’le şeffah olarak paylaşılır. Her bir varilin aktarılmasıyla alakalı Bağdat’ın göstereceği yetkiliyle beraber, Erbil ve Türkiye’deki yetkililer hep beraber onun sevkiyatını yaparlar. Paralarını da Halkbankası’na yatırırlar. Biz süreç için hazırız.”
Bakan Yıldız, Türkiye’nin ham petrol tedarikinin 6 milyon tondan fazlasını Irak’tan yaptığını da belirterek, “Irak bizim için önemlidir. Biz de Irak için önemliyiz. Şu anda Irak’ın güneyinde altığımız işlerin toplamı 25.5 milyar dolar. Türkiyenin hissesine 5.5 milyar dolar düşmektedir” diye konuştu.
ENERJİ ÜZERİNDE ARTIK SİYASİ YÜK İSTEMİYORUZ

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), 1974'deki Kıbrıs Barış Harekatı nedeniyle Türkiye'yi tazminata mahkum etmesi kararı  Doğu Akdeniz’deki jeopolitik ve ekonomik dengeleri nasıl değiştirir” sorusu üzerine Yıldız, şöyle konuştu:

“Bu tazminat kararı bizim enerjiyle ilgili yapacağımız işleri ve işbirliğini tabii ki etkiler. Biz enerjinin bir gerginlik aracı olarak değil bir uzlaşı aracı olarak kullanılmasına dikkat ederiz. Ve burada Güney Kıbrıs yerel yönetiminin şu ana kadar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’yle yaptığı görüşmelerdeki yumuşamaların, iyileşme emarelerinin tabii ki kesintiye uğramaması lazım. Biz şunu söylüyoruz; sınırları tartışılan münhasır ekonomik sahada yapılan herhangi bir araştırmanın, verinin ve gelirin Kıbrıs’ın tamamı tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. Ben inanıyorum ki bu tür yapılar, yani enerji üzerindeki siyasi yüklerin artmasına neden olmasın. Zaman zaman siyaset enerjinin zaman zaman da enerji siyasetin üzerinde yüktür. Biz enerji üzerinde artık siyasi yükler istemiyoruz. Buna tarafların dikkat etmesi lazım.”

KRİZ DURUMUNDA ‘B’ PLANIMIZ VAR

Bakan Yıldız, önümüzdeki hafta Ukrayna krizi ile ilgili Rusya’nın St. Petersburg kentinde yapılacak görüşmenin detayının ve kriz halinde bunun Türkiye’ye etkisinin sorulması üzerine, Ukrayna ile ilgili bir kriz öngörmediklerini ancak olası bir krizde Türkiye elektirik ihtiyacının yüzde 12.5’luk kısmınının o hattan alıdığını belirterek, “Ama buna karşılık bizim ‘B’ planlarımız var diğer enerji kaynaklarını devreye alıyoruz” dedi.

ÖA  (MK) (FOTOĞRAF)