İZMİR Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası, cep telefonunda kredi kartıyla taksitli satışlarının yasaklanmasına yönelik çıkarılan yönetmeliğin iptali için Danıştay’a başvurdu. Oda Başkanı Ali Üstün, cep telefonu satışlarında en az 9 taksit istediklerini söyledi.
Geçen 1 Şubat’tan itibaren yürürlüğe giren uygulama ile üye işyerlerinin kepenk kapatma noktasına geldiğini belirten İzmir Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Üstün, taksitli satışların geri gelmesi gerektiğini savundu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından çıkarılan Banka ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik’e tepki gösteren Oda Başkanı Ali Üstün, “Bu konuda esnafımızın büyük sıkıntı yaşadığı ortadadır. Dün itibariyle Danıştay’a yönetmeliğin iptaline ilişkin davamızı açtık” dedi.
Esnaf ve sanatkarın büyük alışveriş merkezleri ile rekabet edemeyeceğini belirten Ali Üstün, eşit rekabet şartlarının olmadığını söyledi. İptali istenen yönetmeliğin uygulamaya girmesi sonrasında, büyük teknoloji mağazalarının bu sorunu, hediye kartı uygulaması ile aşıp, taksit imkanı tanımasının, haksız rekabete yol açtığını dile getirdi.
İzmir Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak yönetmelikle ilgili dava açan ilk oda olduklarını belirten Üstün, ancak bu durumdan Türkiye’deki diğer oda başkanlarının da haberdar olduğunu vurguladı.
Üstün, “Büyük mağazalarda hediye çekleri ile telefonun kılıfını 1000 liraya verip telefonu hediye edilmesi gibi uygulamalar yaptılar. Bu hukuki açıdan uygun değil. Zaten bizim esnafımızın da yalanla dolanla işi olmaz. Hukuki açıdan takibi olacağı gibi, sermayelerinin de senetle satışa uymadığı ortadadır. Günlük olarak periyodik ödemelerin yapılması konusunda bile sıkıntı yaşıyor esnaf. Bizim önerimiz sınırlamanın kaldırılması yönünde. Sınırlama yapılacaksa da telekomünikasyonun bu taksit içine alınmasını istiyoruz” diye konuştu. Cep telefonu satışlarında en az 9 taksit talep ettiklerini dile getirdi.