TÜRKİYE'nin vize uyguladığı tüm ülkelerin vatandaşlarına yönelik 'pul parası' olarak bilinen kaşeli vize onayında elektronik vize yöntemi, 10 Nisan itibariyle Türkiye'deki tüm havalimanlarında zorunlu olacak. Bu durumun kargaşaya yol açacağını iddiaü eden turizm sektörü temsilcileri, kaşe ve e-vizenin 1 yıl birlikte yürütülmesini önerdi.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Yusuf Hacısüleyman, 10 Nisan'dan itibaren e-vize uygulamasının zorunlu olacağı ve pul yapıştırma, kaşe döneminin sona ereceğini kaydetti. Eski uygulamanın tamamen kaldırılması durumunda ciddi kargaşa yaşanacağını belirten Hacısüleyman, "Biz e-vize uygulamasına karşı değiliz, uygulanabilir ama bir geçiş süreci tanınmalıdır. Bir yıl boyunca e-vize ve eski yöntem paralel devam ettirilebilir. Misafirlerimizin çoğu yaş açısından bakıldığında teknolojiye alışık değil. Bir kısmı da bu uygulamadan habersiz. Dolayısıyla havalimanına indiğinde eğer bu uygulamayı elektronik ortamda yaptırmadıysa ülkeye giriş yapamayacak. Bu durumda da rezervasyonu yanacak, havalimanından ülkesine geri dönmek zorunda kalacak. Bu da hem sektöre zarar verir hem de kargaşaya yol açar. Dolayısıyla iki sistemi bir süre birlikte devam ettirmek gerekiyor" diye konuştu.
Özellikle Hollanda, Belçika ve İskandinav ülkelerinden gelen turistler için bu sorunun öne çıkacağını belirten Hacısüleyman, şunları söyledi:
"Bir günde evindeki bilgisayardan e-vize müracaatını yapıp, kredi kartıyla parasını yatırıp, çıktısını alıp getirmek durumda. Bunu yapamayacak birçok yaşlı turist var. Acenteler aracılığıyla bu işlem yapılabilir ama münferit olarak da gelen ciddi bir turist oranı var. Ayrıca bu uygulamadan bilgisi olmayanlar da olacaktır. Eğer e-vize yapmadıysa Türkiye'ye giriş izni alamayacak ve havalimanından geri mi gönderilecek? Bu durumda geri dönmek durumunda kalacak, rezervasyonu yanacak, geldiğine pişman olacak, birçok havalimanında sorun oluşacak."