ABD Merkez Bankası'nın (Fed) en erken haziran ve en geç eylül ayında  faiz artırımı yapacağı beklentisiyle birlikte altın fiyatlarındaki yükseliş de sınırlandı. Analistler, Fed’in faiz artırım beklentisinin öne çekilmesi veya ötelenmesiyle altında sıkça ve daha yumuşak dalgalı seyirler görülebileceğini ifade ediyor.


AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Capital Economics Küresel Başekonomisti Julian Jessop, Fed'in faizleri artırması durumunda bile altın fiyatlarında toparlanma yaşanabileceğini belirtti.


Jessop, "Piyasalarda genel görüş, Fed'in faizleri artırması durumunda altın fiyatlarının düşüş kaydedeceği yönünde. Fed'in normalleşme politikası altın fiyatlarını ilk başta olumsuz etkileyebilir ancak orta vadede bu normalleşme politikası altın fiyatlarını etkileyen ana faktör olmayacak" dedi.


Altın fiyatlarında güçlü dolardan dolayı bu yıl içerisinde önemli düşüşler yaşandığını anımsatan Jessop, altındaki bu hareketlerin Fed'in faiz artıracağına dair beklentileri de yansıtttığını ifade etti. Faizlerin artmasıyla altındaki düşüş arasında bağlantı kurmanın mantıklı bir yaklaşım olduğunu aktaran Jessop, dolardaki güçlenmeyle birlikte dolar haricindeki başka alternatiflere talebin azalabileceğinin altını çizdi.


Jessop, altın piyasasındaki hassasiyeti her zaman faiz artışına bağlamanın anlamlı olmayabileceğini, Fed'in normalleşme politikasının altın fiyatlarını etkileyen sadece bir faktör olduğunu belirterek, 2014 yılında altına olan talebin yaklaşık yüzde 40'ının Hindistan ve Çin'den geldiğine dikkati çekti.


Çin ve Hindistan'ın taleplerinin bu sene artabileceğini, Fed'in faizleri artırması durumunda bile altınfiyatlarında toparlanma yaşanabileceğini belirten Jessop, ABD tahvil faizlerindeki yükselişin gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının altına olan talebini durduramayacağını savundu. Batı'daki yatırımcıların bile Avro Bölgesi'ndeki problemlerden dolayı altını güvenli liman olarak kullanabileceğinin altını çizen Jessop, yakın dönemdeki risklere rağmen altının onsunun 1.400dolar seviyesine yükselebileceğini dile getirdi.