Özkan ARSLAN - Yaşar KAÇMAZ / İstanbul, () Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Yatırım Zirvesi'nde konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Soma faciasıyla ilgili değerlendirmede bulundu.
Konuşmasına faciada hayatını kaybeden işçilere rahmet, yakınlarına baş sağlığı dileyerek başlayan Zeybekçi, “Sözlerimin başında bundan bir hafta önce yaşadığımız elim facia sebebiyle hayatını kaybeden, şehit olan madenci kardeşlerimize Allah'tan rahmet dileyerek sözlerime başlamak istiyorum. Cumartesi günü Soma'daydık. Cumartesi günü Soma'da ailelerimizi ziyaret ettik. Bir tane kahraman madenci, maden mühendisi kardeşimiz Denizliliydi. Genç bir kardeşimizdi. Madenden kurtulduktan sonra 3 defa daha girerek arkadaşlarını kurtardıktan sonra 4. girişinde madende kalarak şehit olan bir kardeşimizdi. Pazar günü de onun cenazesine katıldık Denizli'de" dedi.

“TÜRKİYE, AYNI HATAYA DÜŞMEYECEK ŞEKİLDE MADENCİLİK SEKTÖRÜNÜ YENİDEN DİZAYN EDECEKTİR"
Elim kazadan Türkiye'nin ders çıkaracağını belirten Bakan Zeybekçi, “Türkiye, tabi ki bunlardan ders çıkaracaktır. Türkiye, bütün bu olumsuzlukları iyi soruşturacaktır. Bundan sonra aynı hataya düşmeyecek şekilde Türkiye, yeniden madencilik sektörünü dizayn edecektir. Bizdeki o güzel söz ki, 'Müslüman, bir delikten iki defa ısırılmaz' diye. Bir daha aynı hataya düşmemek üzere, hükümetimiz gerekli tedbirleri alacaktır ve bunun denetimiyle ilgili tabi ki uzman kuruluşların ki benim görüşüm, özel kuruluşların denetimiyle Türkiye'de bundan sonra bu tarz şeyleri nasıl ki Türkiye'de birçok alanda işi ehline bırakmak gibi bir yol izledik. Bundan sonra inşallah bu yolu hükümetimiz tercih edecektir. Ayrıca bu kazalar sebebiyle oluşan bütün zararlar da hükümetimiz tarafından gerek aileler gerekse şehit olanların yakınlarına veya yaralananlara, eşini kaybedenlere bu tarz yaklaşımlarla onların zararları minimize edilmeye çalışılacaktır" diye konuştu.
(BB) (FOTOĞRAFLI)