Ali Can ZERAY / EDİRNE, () - EDİRNE Ticaret Borsası’nda buğday ton fiyatının geçen haftaya göre 100 lira düşmesi üreticiyi isyan ettirdi. Borsada ani ve hızlı düşüşün geçen hafta yağan yağmurun buğdayın kalitesini etkilemesinden kaynaklandığı bildirildi.
Edirne Ticaret Borsası’nda ortalama 850 liradan kapanan buğday ton fiyatının haftanın ilk günü 750 liraya düşmesi üreticileri şok etti. Edirne’de Ticaret Borsası’na ürünün satmak için gelen üretici Vedat Arslan, geçen haftaya göre fiyatlarda ani düşüşe anlam veremediğini söyleyerek, "Geçen hafta Cuma gününe kadar buğdayın ton alım fiyatı 850 liraydı. Bugün ayni kalitede getirdiğim buğday için tüccar 750 lira verdi. Bize ürünün yağmur nedeni ile kalitesinin düştüğü söyleniyor. Cuma gününden beri yağmur yağmadı. Burada bizi kandırıyorlar. Üreticiye sahip çıkan yok" dedi.
Edirneli bir başka buğday üreticisi Zafer Kantürk ise, fiyatlardan hiç memnun olmadıklarını vurgulayarak, "“Geçen Cuma günü ile bugünkü fiyatların arasında çok büyük fark var. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin devreye girmesini istiyoruz" diye konuştu.
'ARZ- TALEP DENGESİ' 
Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, ise bu yıl yağışlardan dolayı bölgede buğday harmanı döneminin sıkıntılı geçtiğini ve ürün fiyatlarının arz talep dengesine göre belirlendiğini söyledi. Buğdayda rekoltenin yükselmesine sevindiklerini, fakat yağışların kaliteyi etkilediğini anlatan Öztürk şunları kaydetti:
"Yağışlardan dolayı harmanımızı ertelenmek durumunda kaldık. Tabii bu yağışlarda, genel anlamda baktığımızda bölgemizde rekoltede yüzde 50 civarında fazlalık var. Geçtiğimiz yıllara göre bu sevindirici tarafı, diğer taraftan yağışların olmasıyla beraber biraz kaliteler etkilendi. Şu anki borsada oluşan fiyatlara baktığımızda arz talep dengesinde oluşan bir talep var. Aşağıda bizim 15- 20 tüccar alım yapıyor. Bu üyelerimizde piyasada satabildikleri fiyatlara göre burada alım fiyatları oluşturuyorlar. Burada hepsi bir araya gelip de fiyatları düşürelim gibi bir amaçları yok."
FOTOĞRAFLI