EDİRNE Valisi Dursun Ali Şahin, Kapıkule Sınır Kapısı yolu üzerinde eski gümrük lojmanların bulunduğu alana yapılması planlanan 300 araçlık TIR parkı projesinin onaylandığını ifade ederek, “300 araçlık TIR parkının yapılmasıyla birlikte, günde yaklaşık 800 TIR’ın geçiş yaptığı Kapıkule’de kuyruklar tarih olacak” dedi.
Türkiye’nin en büyük ihracat yolundan biri olan Kapıkule Sınır Kapısı’nda TIR kuyruklarını sona erdirecek olan TIR parkına onay çıktı. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, günde yaklaşık 800 TIR’ın giriş-çıkış yaptığı Kapıkule Sınır Kapısı yolundaki 150 dönüm üzerine kurulması planlanan TIR parkının eski gümrük lojmanlarının bulunduğu alana yapılacağını söyledi. Yaklaşık 3 yıldır TIR parkı ile ilgili çalışmaların sürdüğünü ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından projenin geçtiğimiz hafta onaylandığını ifade eden Vali Şahin, “Kapıkule gümrüğünden günde 800’e e yakın TIR, yurt dışına çıkmakta ya da yurt dışından gelmekte. Bu vesileyle bu TIR’ların bazen zaman doldurma yönünden, ana yol, duble yol boyunca park ettikler, bazı taksilerin de onların arkasında park ederek böylece uzun kuyruk oluşturdukları görülüyor. Bu kuyrukların aslında Kapıkule ile ilgili olmadığı halde trafik, can ve mal güvenliği açısından yolun daralmasına vesile olduğundan büyük tehlike oluşturuyor. Bununla ilgili 2-3 senedir bir TIR parkı çalışması yapılmış. 150 dönüm kadar yer temini sağlanmış. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan geçtiğimiz hafta TIR parkı projesi onaylandı” dedi.
KUYRUKLARI ARTIK GÖRMEYECEĞİZ
TIR parkının yapılmasıyla birlikte sınır kapısında zaman zaman 20-25 kilometreye uzayan TIR kuyruklarının yaşanmayacağını anlatan Vali Şahin, “TIR parkının yürürlüğe girmesiyle yurt dışına çıkışta artık yol boyunca park ettiğini ve kuyruğu kesinlikle görmeyeceğiz. Yollar park için değil, seyrü sefer için olduğunu göstermiş olacağız. Bu da trafik yönünden büyük katkı olacak. Kapıkule gümrüğünde de büyük bir rahatlama sağlayacaktır. Gümrükle ilgili bir sıkıntı olmadığını ifade etmiştim. Ancak TIR’ların park etmesinden can ve mal güvenliği bu vesileyle kontrol altına alınmış olacak. TIR’ların parklara girmesiyle kuyruklar tarih olacak” diye konuştu.
TIR SÜRÜCÜLERİNE ÖZEL TESİSLER OLACAK
Vali Şahin, kuyrukta bekleyen TIR sürücülerinin kuyrukta günlük ihtiyacını karşılayamadıkları için yaşadığı sıkıntıların da TIR parkı sayesinde sona ereceğini belirterek, ihtiyaçları çok uygun bir fiyata gideceği tesislerin de parkın içerisinde yer alacağını sözlerine ekledi.
10 MİLYONA MAL OLACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan 300 araçlık TIR parkı projesinin yaklaşık 10 milyon liraya mal olması bekliyor. Kapıkule Sınır Kapısı yolu üzerindeki eski gümrük lojmanlarının bulunduğu 150 bönüm arazi üzerine yapılması planlanan TIR parkına sıra fişi alarak girecek TIR'lar yol kenarına beklemek yerine modern tesislerin bulunduğu parkta bekleyecek.
Kapıkule TIR parkı projesine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Uluslararası Nakliyeciler Derneği de destek veriyor.

FOTOĞRAFLI