Karşılıksız çek riskinin azaltılması ve iç piyasada ticaretin daha sağlıklı yapılabilmesi amacıyla, Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) Kredi Kayıt Bürosu ile birlikte geliştirdiği, çeki düzenleyene ait bilgilerin yer aldığı karekodlu çek uygulaması 15 Haziran'da isteğe bağlı olarak başlayacak.

Uygulamanın işlerlik kazanmasıyla çeki düzenleyenin kredibilite geçmişiyle ilgili tüm bilgiler çekin hamili tarafından görülebilecek. Bankalar Birliği'nin rakamlarına göre Türkiye'de karşılıksız çek oranı 2002 yılında yüzde 1.5 iken, 2013 yılında yüzde 3.5 seviyesine yükselmişti. 2015 rakamlarına göre bu oran yüzde 3.3. Başbakanlık'ta düzenlenen Karekodlu Çek Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Karekodlu çek dünyada ilk kez Türkiye'de uygulanacak. İsteğe bağlı bir uygulama olacak.

İsteyen müşteriye bu çeklerden, isteyene de diğer çeklerden verilecek. Çünkü kişisel verilerin korunması ile ilgili AB müktesebatı nedeniyle bu verilerin açıklanması tamamen kişinin onayına bağlı" diye konuştu.

Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz de cep telefonuna uygulama indiren herhangi bir müşterinin geçmişteki çekleri karekodundan kontrol edebileceğini söyledi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Türkiye'de sermaye yetersizliğinden kaynaklı olarak bütün ticaretin üçte ikisinin vadeli yürütüldüğünü söyleyerek, "Karekodlu çek uygulaması, vadeli çek uygulamasının ardından Türkiye'nin finans sektörüne sunduğu ikinci inovasyon oldu. Tüm firmalarımız karekodlu çekleri kullanmalı” dedi. Hisarcıklıoğlu 2015 yılında reel sektörde riski yönetemeyen şirketlerin ayakta kalmalarının daha zor olduğunu söyledi.

Haber7.com