Dünya Bankası'nın Washington'da gerçekleştirdiği yıllık toplantısında konuşan Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim ABD'deki borç krizi yüzünden dünyanın felakete birkaç gün uzaklıkta olduğunu söyledi.
Dünya Bankası Başkanı Kim ABD'li politikacıları Perşembe gününe kadar anlaşmaları yönünde uyardı. Anlaşma çıkmaması halinde dünyaya bu durumun çok büyük darbe vuracağını belirten Kim "Eğer anlaşma çıkmazsa bu gelişmekte olan ülkelerde felaket yaratabilir. Gelişmiş ülkeler de bunun zararını görür" diye konuştu.    

BABACAN: SONUÇLARI CİDDİ OLUR
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ABD yönetiminin borçlanma sınırı meselesini çözmemesi durumunda başta Amerika olmak üzere küresel ekonomi için ciddi sonuçları beraberinde getireceğini söyledi.

IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları dolayısıyla Wahington’da bulunan Ali Babacan, basın mensuplarına ABD’de yaşan borçlanma sınırı konusunda açıklamalarda bulundu. ABD yönetimi ve Kongre’nin borçlanma sınırını arttırmaması durumunda yaşanabileceklerin farkında olacağını ümit ettiklerini dile getiren Babacan, “Lüzumsuz bir güç oyununa girip hem kendi ekonomilerini hem küresel ekonomiyi çok ciddi bir tehlikenin eşiğine getirmezler diye ümit ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Babacan sorunun çözülmemesi halinde 2008 - 2009’da yaşanan küresel krizden çok daha farklı gelişmelerin olabileceğini vurguladı.

Küresel yatırımcıların da böyle bir sonuca ihtimal vermediklerini dile getiren Babacan, “O yüzden şu anda piyasalar üzeride etkisini pek görmüyoruz ama uzlaşamayıp gerçekten Amerikan hazinesi bir tahvilini, bir bonosunu ödeyememe durumuna düşerse bunun sonuçları çok ciddi olur. Ama şu anda o ihtimal çok çok zayıf görünüyor. Herkes herhalde bu kadar çılgınlığı yapmazlar diye düşünüyor.” ifadelerini kullandı.

PERŞEMBE GÜNÜ KRİTİK

ABD Kongresinde Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında bütçe ve borçlanma sınırı tartışmaları hala devam ediyor. Borçlanma sınırı konusunda 17 Ekim'e kadar 16,7 trilyon dolarlık limitin yükseltilmesinde uzlaşma sağlanması gerekiyor. Bu tarihe kadar uzlaşma sağlanamaması halinde ülkenin temerrüde girme riski bulunuyor.

ABD eğer perşembe günü borç krizini çözemezse finans piyasalarından borçlanamayacak duruma gelecek. Bu durumun finans piyasaları yoluyla tüm dünyayı etkilemesi bekleniyor. ABD Başkanı Barack Obama bütçe tavanının 6 haftalık gibi kısa bir süre için artırılması önerisini redetmişti.

Borç tavanının yükseltilememesi ile birlikte ABD'de kamu kurumları 1 Ekim'den itibaren kapanmaya başlamış, yüzbinlerce işçi ücretsiz izine çıkarılmıştı.

ABD EKONOMİSİ HER HAFTA ERİYOR

ABD Hazine Bakanı Jack Lew kriz devam ettikçe her hafta ABD ekonomik büyümesinin yüzde 0.25'inin eridiğini belirtti. ABD ekonomisinin bu çeyrekte beklenenden düşük çıkması bekleniyor.

ABD'nin mevcut borç tavanı 16 trilyon 699 milyar dolarda bulunuyor. Bu tavana Mayıs ayında ulaşılmıştı.

Bir kaç gün öncesinde de ABD Bankası JP Morgan'ın patronu Jamie Dimon "Bu olay dünya ekonomisini öyle bir etkiler ki kimse anlamaz" açıklamasını yapmıştı