İSTANBUL, 15 Mayıs () - SOMA faciasına geniş yer ayıran dünyanın önde gelen yayın organları, ölenlerin sayısı arttıkça hükümete öfke ve tepkilerin yükseldiğine dikkat çekiyor. Gazetelerde, Başbakan Erdoğan'a yönelik protestolara ve Türkiye'nin her yanında yükselen eylemlere dikkat çekiliyor.

Haberi, "Türkiye'de madende patlama: Perişan aileler daha kötüsünden korkuyor" başlığıyla veren İngiliz The Guardian gazetesi Soma'daki faciaya iki sayfa ayırdı. Başbakan Erdoğan'ın Soma'da "katil" ve "hırsız" sloganlarıyla karşılandığına işaret edilen haberde, kömür madeninin işletmecilerinin iktidar partisi ile bağlantısı olduğuna dikkat çekildi.

Yüzlerce madencinin ölümüyle sonuçlanan facianın, iktidar partisi ve Erdoğan'ın ailesini de kapsayan skandalların ve Erdoğan'ın yönetim sertleşen tutumuna karşı yükselen protestoların hemen sonrasında yaşandığına işaret edilenr haberde, "Yöneltilen suçlamalardan biri 'eş-dost kapitalizminin' faciada payı olduğu. Ayrıca yerel idarecilerin güvenlik kurallarının tam olarak yerine getirilmesini ve düzgün çalışma koşullarının oluşturulmasını sağlayamadığı da iddia ediliyor" denildi.

The Guardian ayrıca, Erdoğan'ın facia ile ilgili açıklamalarında 19. Yüzyılda İngiltere'de yaşanan maden kazaları ile paralellik kurduğu da vurgulanarak, "Kömür madenlerinde bunlar normaldir" sözlerine de yer verdi.

Haberde "eş-dost kapitalizmi" ifadesine de yer veren The Guardian, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin sahibi Alp Gürkan'ın facianın meydana geldiği madeni "birinci sınıf bir çalışma yeri" olarak nitelediğine de dikkat çekti.

Haberde ayrıca, Elektrik Mühendisleri Odası yetkililerinin olayı "kaza değil cinayet" olarak nitelediği, maden işletmecilerini eski ekipman kullanmak ve ihmalle suçladıklarına da yer verildi.

"KIZGIN TÜRKLER SORULARINA YANIT ARIYOR"

ABD'nin en etkili gazetelerinden The New York Times haberinde, "Maden Faciasının Ardından Kızgın Türkler Sorularına Yanıt Arıyor" başlığıyla verdiği haberinde, Soma ve Türkiye'nin her yerinde Başbakan Erdoğan ve AK Parti'ye karşı yükselen protestolara işaret edildi ve şöyle denildi:

"Facianın meydana geldiği madene en yakın kasaba olan Soma'da toplanan binlerce kişi, adı kurtarılan ya da ölü olarak çıkarılan madenciler listesinde bulunmayan yakınlarının akıbeti için endişe ile bekleyiş içinde."

Soma'da binlerce kişinin endişeli bekleyişi sürerken, öfkelerinin de büyüdüğü ve Erdoğan'ın protesto edildiği belirtilen haberde, AK Partie ilçe binasının da taşlandığına dikkat çekildi.

"Toprak altında sıkışıp kalmış yüzlerce madencinin yaşamından umutlar kesilirken, Türkiye'nin dört bir yanında da protestolar yükseliyor" denilen haberde, ailelerin yakınlarının yaşamlarına ilişkin soralarına yanıt arayışında oldukları da vurgulanıyor.

(OSS)