TURİZMCİLER, döviz fiyatlarındaki yükselişin ülke ekonomisi için kötü, turizmciler için ise umut verici olduğu görüşünde birleşti.
Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde faaliyet gösteren Güney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, döviz kurlarının yıllardır baskı altında olması, Türk lirasının da diğer ülke paraları karşısında değer kazanmasının turizmcilere zor günler yaşattığını söyledi. Bülbüloğlu şöyle konuştu:
"Bizler ihracatçıyız. Her ne kadar bizi öyle görmeseler bile işletmelerimizde konaklama satıyoruz. Bu aylarda turizmcinin rezervasyon ayları. Döviz fiyatlarının yükselmesi artan masraflarımızı dengeledi. Minimum karlarımız bir anda yükselişe geçti. Dövizin düşük seviyelerde seyretmesi, artan enflasyon nedeniyle turizmci masraflarını karşılayamaz hale gelmiş, birçoğu iflas etmiş veya işletmeler el değiştirmişti. Döviz fiyatlarının yükselmesi turizmci için umut verici. Hiçbir ülke, parasını aşırı değerli tutarak ekonomide başarılı olamamıştır. Umarız bundan sonra ülkemizdeki ekonomik dengeleri sarsmayacak şekilde döviz artışı sürer. Sektörümüz biraz daha rahat nefes alır."
'YETMEDİ AMA RAHAT NEFES ALDIK'
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ da, yıllardır otelciler ve seyahat acentelerinin, döviz kurlarının sabitliği ve Türk lirasının yüksek gösterilmesiyle zor duruma düştüğünü savundu. Özbozdağ,  "Özellikle akaryakıt ve enerji kaynaklarına yapılan zamlar belimizi ciddi şekilde büktü. Turizmciler ocak, şubat ve mart aylarında yurtdışından rezervasyon alır ve rahatlar" dedi.
'GİDERLERİMİZİ DENGELEYECEK'
Noa Grubu Temsilcisi Nergis Otelleri Genel Müdürü Berdand Erişen de, geçen yıl bir odanın kişi başı her şey dahil 50 euro'ya verildiğini kaydederek,, "Ama KDV ve ÖTV’deki yükseliş karlarımızı eritiyordu. Bu yıl da aynı rakamlara konaklama verildiğinde dövizdeki yükseliş giderlerimizi dengeleyecek" diye konuştu.