İSTANBUL, 20 Mayıs () - Döviz kurlarındaki gerilemelere bağlı olarak ithal ürünlerin toptan fiyatları Nisan ayında yüzde 3.21 geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) verilerine göre, ithal ürünlerinin fiyatları yılın ilk dört ayında yüzde 2.59, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19.20 artış gösterdi.

Merkez Bankası'nın politika faizini Ocak ayında tarihi rekor düzeyde artırması ile 2.39 liradan dönen dolardaki gerileme Nisan ayında da sürdü. ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımlarının yakında başlamayacağı yolundaki beklentiler de Türkiye'ye dış kaynak girişlerini artırınca, dolar 2.10 liranın altına indi ve Şubat ve Mart aylarında hızlı tırmanan ithal ürün fiyatları da geriledi.

Bu gerilemelere bağlı olarak, sanayinin iki sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 2.91 düşüş, imalat sanayi sektöründe ise yüzde 3.21 düşüş olarak gerçekleşti.

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla düşüş gösterdiği alt sektörler; yüzde 10.97 ile mobilya dışında ağaç ve mantar ürünleri, yüzde 4.73 ile diğer mamül eşyalar ve kauçuk ve plastik ürünler alt sektörleri oldu. Buna karşılık, yüzde 0.77 ile bilgisayarlar, elektronik ve optik ürünler, yüzde 1.18 ile temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları ve yüzde 1.47 ile deri ve ilgili ürünler, bir önceki aya göre endekslerin en az düşüş gösterdiği alt sektörler oldular.

(OSS)