ULUSLARARASI Domotex Halı Fuarı, bu yıl Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde açıldı. Fuara katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Mehmet Büyükekşi, halı sektörünün Türkiye İhracatında önemli bir yer tuttuğunu belirterek, "Halı ihracatındaki metrekare fiyatında yaşanan artış çok önemli. Türkiye ihracatının da artması için katma değeri yüksek ürünler üretilmeli" dedi.
Yurtiçi ve yurtdışından 150'den fazla firmanın katıldığı ve 23 bin metrekare alanda makine halıları ile yan sanayi ürünlerinin sergilendiği Domotex Halı Fuarı'nın açılış törenine; Gaziantep Valisi Erdal Ata, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Fatma Şahin, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, GAİB Halı İhracatçıları Başkanı Selahattin Kaplan ile iş adamları ve davetliler katıldı.
Açılışta konuşan Kaplan, halı fuarına için 7 yıl önce 6 bin alanda başladıklarını hatırlatarak, "Her geçen yıl talep artarak devam etti ve geçen yılki fuarı 23 bin metrekare alanda gerçekleştirdik. Buna rağmen taleplerin hepsini karşılayamadık. 2014 yılında halı fuarımızı daha ileriye taşımak için, daha profesyonel olduğuna inandığımız ve uluslararası arenada fuar organizasyonları yapan Hannover Fairs Turkey ile Domotex fuarını beraber düzenlemeye karar verdik. Beklentimiz ve ümidimiz çok daha faydalı ve başarılı olacağı yönündedir" dedi.
GTO Başkanı Eyüp Bartık ise Domotex Halı Fuarı'nın Gaziantep'te yapılmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek, emeği geçenlere teşekkür etti. Halı fuarının 7 yıldır Gaziantep'te düzenlenen önemli organizasyonlardan birisi olduğunu ifade eden Bartık, "Bu fuarı daha ileriye nasıl taşırız diye arkadaşlarla konuştuk ve bu işi dünya standartlarında en iyi yapan firmayı buraya getirdik. Sektörün genel isteği üzerine Domotex'i Gaziantep'e taşıdık. Şu ana kadar tüm üyelerimizle konuşmalarımızda genel bir memnuniyet var ve umarım bu memnuniyeti devam ettiririz. Halı sektöründe o kadar çok müşteri var ki. Bunlar Gaziantep'e geliyor. Şehrimizdeki 5 yıldızlı otel sayısı 10 oldu. Alışveriş için geliyorlar, halı almak için geliyor, çalışmak için geliyorlar. Ekonomiye katkı sağlıyorlar. Yani halı kendi sektörü dışındaki sektörlere de katkı sağlıyor. Sektörün tabi gördüğümüz eksiklikleri de var. Bizim gördüğümüz burada sektördeki işbirliği eksikliği. Biz işbirliği ve güç birliği yapmalıyız. Biz bu konuda GTO olarak üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız" diye konuştu.
'HALIDA 2.2 MİLYAR DOLAR İHRACAT'
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Gaziantep'in bölgede rol model olduğunun altını çizdi. Halı sektörünün Türkiye ihracatında önemli bir paya sahip olduğunu ve bu sektörde 2.2 milyar dolar ihracat yapıldığını belirten Büyükekşi, şöyle konuştu:
"Halı sektöründe 2.2 milyar dolar ihracat yapıldı. Türkiye'nin 2023 hedefi 5.5 milyar dolar ve ben buna çok rahat şekilde ulaşacağına inanıyorum. Metrekare fiyatlarındaki artışları önemsiyoruz. Türkiye'nin de ihracatının artması için katma değeri yüksek ürünler üretmeye ihtiyacımız var. 4 ana konuya da eğilmemiz gerekiyor. Bunlar; inovasyon, Ar-Ge, marka ve tasarım. Biz bunu başarabilirsek Türkiye'nin ihracatını çok yükseklere çıkarabilir, 2023 hedefi olan 500 milyar doları yakalayabiliriz."
Büyükeşi'nin ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep'in sanayide büyük adımlar attığını ifade ederek, bu tür fuar organizasyonlarının hem ticaret hem turizm açısından çok önemli olduğunu söyledi. Şahin, fuarcılıkta ki gelişmenin, hizmet sektörüyle, sanayi sektörünün bir arada koordineli şekilde çalıştığının en büyük göstergesi olduğunu dile getirdi.
'YÜZDE 85'İ GAZİANTEP'TE ÜRETİLİYOR'
Son olarak konuşan Gaziantep Valisi Erdal Ata ise sanayisi ve ihracat başarısıyla tanınan Gaziantep'te bu denli büyük bir fuar organizasyonunun yapılmasından büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Türkiye'deki halı ihracatının yüzde 85'inin Gaziantep'te üretildiğini söyleyen Vali Ata, "Türkiye'de üretilen makine halısının nerdeyse yüzde 85'i ilimizde üretilmekte. 100'lerce firma ve binlerce çalışanıyla hem Gaziantep ekonomisine hem de ülke ekonomisine çok büyük katkılarda bulunmakta. Geçen yıl yapılan ihracatın neredeyse 4'te 1'i de bu sektör üzerinden yapıldı. Bu denli büyük bir sektörün pazarlamasında da önemli adımlar atılması gerekir. Bu fuarlar üretilen ürünlerin tanımı ve pazarlanması konusunda büyük yarar göstermektedir. Emeği geçenlere teşekkür ederim" diye konuştu.
Konuşmaların ardından fuarın açılışı yapıldı. Protokol üyeleri daha sonra fuardaki stantları gezdi. Domotex Halı Fuarı, 29 Mayıs günü sona erecek.

EB(HK/SS) (FOTOĞRAFLI)