YAYLA üretiminin azalması, Ekim ayı başındaki don, bayramdaki yoğun talep, sel ve fırtına nedeniyle yüzde 100'ün üzerinde zam gören domates ve biber fiyatlarındaki pahalılığın iki hafta daha sürmesi bekleniyor.
Sofraların vazgeçilmesi arasında gösterilen domates ve biber fiyatlarında yaklaşık bir ay önce başlayan fiyat artışı, Kurban Bayramı'nın ardından düşüş trendine girdi. Yaklaşık bir ay önce havaların soğumaya başlaması ve açık alan üretiminin sona ermesi, sert soğukların Türkiye'nin özellikle kış dönemindeki sebze bahçesi Antalya'da etkili olması ve Ekim ayının ilk haftasında görülen don olayları açık üretimi olduğu kadar örtü altını da olumsuz etkiledi. Bu sürece bir de Kurban Bayramı talep yoğunluğu ve bayramdaki şiddetli yağış, fırtına ve sel olaylarının da eklenmesiyle domates ve biberin Antalya Toptancı Hali çıkış fiyatları 3 liraya kadar yükseldi. Market ve pazarda 5 lirayı bulan sofraların en önemli bu iki sebzesindeki pahalılığın önümüzdeki iki hafta daha görülebileceği belirtildi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Şube Müdürü Rıza Uysal, domates ve biberdeki fiyat yüksekliğinin devam ettiğini ancak, patlıcan, salatalık gibi diğer sebze ürünlerinin normal seyrine dönmeye başladığını açıkladı. Domates ve biberdeki pahalılığın 15 gün daha süreceğini tahmin ettiklerini belirten Uysal, şöyle konuştu:
"Yayladaki üretim miktarı azaldı, ekim ayı ilk haftası don yaşanmıştı ve bayramdaki yoğun talebin yanısıra fırtına ve sel, fiyatların biraz daha yükselmesine neden oldu. Fiyatlar aslında günlük değişiyor ve arz- talep dengesine de bağlı. Bayram sonrası otellerdeki yoğunluk azaldı ve hatta sezon sonuna gelmesiyle otellerde yavaş yavaş kapanmaya başladı. Bu da talepte düşüşe neden olacak ve fiyatların düşmesi yönünde etkilerini göreceğiz."
Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Şube Müdürlüğü'nce hazırlanan günlük fiyat verilerine göre sebze ve meyve ürünlerinin kilogramına göre hal çıkış fiyatlarındaki son durum şöyle:
* Biber dolma renkli: 6 TL. * Biber dolma: 2 TL. * Biber kapya: 6 TL. * Biber muhacir: 3.50 TL. * Biber (sivri): 3.50 TL. * Biber sivri ince: 6 TL. * Çeri domates: 8 TL. * Kokteyl domates: 5.50 TL. * Yayla domates: 2.90 TL. * Fasulye: 4 TL. * Havuç: 1.50 TL. * Salatalık: 1.90 TL. * Ispanak: 2.50 TL. * Kabak: 2.50 TL. * Beyaz lahana: 2 TL. * Kırmızı lahana: 2.50 TL. * Marul çeşitleri: 1.50- 2,20 TL. * Patlıcan: 3.50 TL. * Patates: 1.80 TL. * Yeşil soğan 3 TL. * Kuru soğan: 1.40 TL. * Armut: 3.70 TL. * Elma: 2.50 TL. * Anjelika Erik: 3.20 TL. * Greyfurt: 2.50 TL. * Mandalina: 2-3 TL arası. * Nar; 1.20 TL. * Portakal; 2.80 TL. * Üzüm 3.50 TL."