Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine ara vermesinin desteğiyle tarihi zirveden gerileyen dolar haftaya 3,07'nin üzerinde başladı.
Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimlerine ara vermesinin ardından piyasalarda artan güven unsurunun desteğiyle geçen hafta tarihi zirveden yönünü aşağı çeviren dolar yeni haftaya 3,07'nin üzerinde başladı.
Bankalararası piyasada dolar 3,07-3,08 bandında hareket ediyor. Dolarda jeopololitik gelişmeler ve küresel piyasalar takip edilecek.
TCMB geçen hafta sadeleşme adımları kapsamında faiz koridorunun üst bandında art arda yedi aydır devam eden indirimlere ara vermişti.
Başkanlık sistemi tartışmaları, jeopolitik riskler ile küresel piyasaların etkisiyle geçen hafta 3,1140'la rekor tazeleyen dolar Merkez'in faiz kararı ile düşüşe geçmişti.
Dolardaki küresel değerlenme eğilimi ise kurdaki iyimserliği sınırlayan ana etken olmaya devam ediyor. Fed yetkililerinden gelen ve yıl sonunda ABD'de faizlerin artırılacağı beklentilerini kuvvetlendiren açıklamaların ardından dolar yaklaşık dokuz ayın zirvesine yakın seyrediyor.

GÖRSEL KAYNAK: HABERTÜRK GAZETESİ
DOLARIN TANSİYONU DÜŞMEZ OYNAKLIĞI AZALMAZ GİBİ!
Habertürk gazetesi yazarı Abdurrahman Yıldırım, bugünkü köşesinden doların yükselmesine neden olan etkenleri ve dolar kurunda beklenen senarboyu yazdı. 
Başkanlık sistemi, referandum, erken seçim, Irak ve Suriye'deki operasyonlar, ABD başkanlık seçimleri, kredi notlarının düşürülmesinin Dolar/TL üzerindeki olumsuz etkisini hatırlanan Yıldırım, şu yorumda bulundu:
"Bütün bu nedenlerin ortadan kalkması ya da yeni kur ve piyasa dengelerinin kurulması için, zamana, yeni yapılanmalara, yeni önlemlere ihtiyaç var. Böyle bir süreçte de doların yükselen tansiyonu düşmez, oynaklığı azalmaz gibi."
SERBEST PİYASA DÖVİZ KURLARI
İstanbul ve Ankara'da dolar, avro ve sterlinin alış-satış fiyatları, saat 9.30 itibarıyla şöyle:
İSTANBUL ALIŞ SATIŞ
ABD Doları 3,0740 3,0760
Avro 3,3450 3,3470
Sterlin 3,7610 3,7630
ANKARA
ABD Doları 3,0680 3,0880
Avro 3,3330 3,3580
Sterlin 3,7280 3,7870