İSTANBUL, 10 Temmuz () - ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gevşemeden sıkılaşmaya geçmekte acele etmeyeceğine ilişkin sinyaller, küresel piyasalarde iyimserlik dalgası yarattı.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin ardından, küresel iyimserlik de lirayı destekleyince, dolar 2.12 liranın da altına çekilerek son bir ayın en düşük düzeyine indi.

Sabah saatlerinde 2.1150 liraya kadar gerileyen dolar, 2.1180 lira dolayında hareket etmeye başladı. Avrupa para birimi euro da 2.89 liraya çekildi ve yarı yarıya dolar ve eurodan oluşan döviz sepetinin değeri 2.50 lira sınırına geldi.

Küresel iyimserlikle güne yüzde 0.2 artışla başlayan Borsa Endeksi de, 79,800 puanın üzerine çıkarak 80 bin sınrına dayandı.

Fed'in 17-18 Haziran toplantısına ilişkin tutanaklar dün açıklandı. Tutanaklar, piyasaya para sürerek sürdürdüğü "gevşeme politikalarını" beklendiği gibi ekim ayında sonlandıracağını gösterdi.

Tutanaklar, Fed'in yetkili organlarının, faizlerin gelecekte nasıl yönetileceğine ilişkin plan üzerindeki çalışmalarını da tamamlamaya yakın olduğunu gösterdi.

Fed tutanaklarında ABD ekonomisinin büyüme konusunda daha iyiye gittiğine yönelik işaretlere karşın, faiz artışının başlayacağı zaman konusunda bir netlik olmaması da, piyasalar tarafından olumlu karşılandı.

Piyasa oyuncuları, Fed'in faiz artışına başlamasından önce hisse senedi ve döviz piyasalarına yönelik para akımlarının süreceği beklentisiyle alımlarını sürdürüyor ve endeksler de yükseliyor.