Dolar/TL, Fed'in faiz artırımlarına yıl ortasında başlayabileceği beklentileriyle haftaya yeni rekorla başladı. Cuma günü piyasa kapanışı öncesinde 2,4790'a kadar yükselerek yeni tarihi zirvesini gören dolar/TL haftanın ilk işlem gününde 2,49'un üzerine çıktı.
 
Kur 2,50 ile tüm zamanların en yüksek düzeyine yükseldi. Dolar/TL, Cuma günü açıklanan ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarına yıl ortasında başlayabileceğine işaret eden istihdam verisi ardından sert değer kaybediyor. 

Diğer taraftan ise siyasilerin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'nı eleştiren açıklamaları ise TL'yi baskı altında tutmaya devam ediyor. Erdoğan dün Latin Amerika ülkelerine ziyareti öncesinde yaptığı açıklamalarda şu anda Merkez Bankası'nın izlediği yaklaşımın doğru bir yaklaşım olmadığını belirterek, doların alçalması ya da yükselmesi ile ilgili süreci Merkez Bankası yönetemiyorsa, bunun hesabını da vereceğini söyledi. 

Erdoğan'ın ve hükümetin yaklaşan genel seçimler öncesi ekonomiyi desteklemek adına faiz indirimi isteklerine karşın Merkez Bankası yıllık enflasyondaki düşüşü ara Para Politikası Kurulu (PPK) ile erken faizindirimi için yeterli görmedi. Ardından Erdoğan'ın TCMB'nin bağımsızlığına ilişkin eleştirileri ise TL'yi baskı altında bırakıyordu.

DOLAR NEDEN ALEV ALDI?

ALB Menkul Değerler Analisti ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, dolardaki ciddi yükselişin iki önemli sebebi olduğunu belirterek, bunları şöyle açıkladı:

"Birincisi; siyasi kanadın yaptığı çağrılarla beraber içeride oluşan faizindirimi tartışmaları olarak gösterilebilir. Bu taraftaki belirsizlik, 24 Şubat’taki olağan PPK toplantısına kadar sürecektir. Bu süreç içinde ise gerek Merkez Bankası’ndan, gerekse de siyasi cepheden gelecek açıklamalar dikkatle izlenmelidir. Bir diğeri ise Cuma günü açıklanan ABDtarım dışı istihdam verisinin beklentinin üzerinde gelmesiyle beraber gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolara karşı değer kaybetmesi şeklinde olmuştur. Türk lirası ile beraber Polonya zlotisi, Macar forinti, Güney Afrika randı, Hint rupisi gibi para birimleri de dolara karşı değer kaybetmektedir."

BU YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ?

Paritenin hareketleri açısından 2,4520 seviyesinin önemli olduğuna işaret eden Erkan "Şu anda doların içinde bulunduğu kanalın üst bandı 2,6100 olarak önümüze çıkmaktadır. Dolarda anlamlı gevşeme görülebilmesi için ise 2,4520 desteğinin aşağı yönlü kırılması gerekmektedir. Zaman zaman kar realizasyonu olsa da yükseliş eğiliminin devam etmesi beklenebilir" diye konuştu.