Doğan Organik Ürünler, kurumsal sosyal sorumluluk anlayışını yaygınlaştırmak üzere İngiliz iş dünyası tarafından 1982 yılında Londra’da kurulan “Business in the Community - BITC”nin düzenlediği “European CSR Award Best Practice Exchange Forum”a katıldı. BITC’nin Corporate Social Responsibility Europe’un Avrupa çapında düzenlediği ödül programında başarı kazanan projelerin detaylarını paylaşmak amacıyla gerçekleştirdiği forumun Türkiye’den tek katılımcısı Doğan Organik Ürünler oldu. Doğan Organik Ürünler adına forumda konuşma yapan Doğan Holding Kurumsal İletişim Direktörü Rişe Özkan, kurumsal sosyal sorumluluk uzmanları ve iş dünyası temsilcilerinden oluşan topluluğa projenin detaylarını ve başarısını anlattı. Rişe Özkan forum hakkında şunları ifade etti:
“Bu forum Avrupa Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülleri Programı’nda ödül almış projelerin başkalarına ilham kaynağı olmasını sağlamak, benzer projelerin hayata geçirilmesi konusunda şirketlere cesaret vermek amacıyla düzenlendi. 30 ülkenin 60 projesi arasından Business In The Community’nin burada deneyimlerini paylaşmak üzere seçtiği 6 projeden biri olarak buradayız. Onursal Başkanımız Aydın Doğan’ın doğup büyüdüğü Kelkit ve çevresinin sürdürülebilir kalkınmasını sağlamak amacıyla 2002 yılında başlattığı projenin başarısının bugün farklı kurumlar tarafından teyit edilmesi gurur verici. Bu projenin başkalarına da ilham vermesini umuyoruz.”
BITC’nin değişik sektörlerden örnek kurumsal sosyal sorumluluk vakalarını incelemek, bunlardan yeni bir anlayış edinmek üzere gerçekleştirdiği forumun katılımcıları arasında, 3M, IBM, KPMG, The Body Shop, Rolls-Royce, Hilton, Capital One, UBS, Visa, Samsung, Hitachi gibi uluslararası şirketlerden profesyoneller vardı.
DOĞAN ORGANİK ÜRÜNLER NE YAPTI?
Kelkit, 2002 öncesinde zor coğrafi şartları ve geri kalmış üretim alışkanlıkları nedeniyle gençlerini göçle büyük şehirlere kaybediyordu. Doğan Organik’in kurduğu işletmede başlayan organik üretim ve daha sonra bölge halkının sözleşmeli çiftçilik ile projeye dahil edilmesi sayesinde istihdam sorunu çözüldü, refah seviyesi yükseldi, bölge halkı ülke ekonomisine entegre oldu. Bugün Kelkit’ten Doğu Anadolu’ya organik hayvancılık yayılıyor, Türk tüketicisi için en iyi kalitede, güvenilir organik hayvansal ürünler üretiliyor, diğer yandan gelecek nesillere verimli topraklar bırakılıyor.
Kelkit ve çevresini organik süt ve besi hayvancılığının merkezi haline getirmek amacıyla 2002 yılında kurulan Doğan Organik Ürünler, Kelkit Organik Süt Sığırcılığı İşletmesi’nde 100’e yakın çalışana ve bölgede 80’i bitkisel üretim, 20’si hayvancılık yapan 100 sözleşmeli çiftçi ailesine istihdam sağladı. 1400 adedi işletme, 1500’ü sözleşmeli çiftçiler tarafından beslenen toplam 2900 sertifikalı organik hayvandan yaklaşık 10 bin ton süt üreten Doğan Organik Ürünler, Türkiye’nin en büyük organik süt üreticisi konumunda.