İSTANBUL, () 2013 yılını yüzde 8 ciro, yüzde 23 esas faaliyet kârı artışıyla tamamlayan Doğan Holding’in bir yıl içindeki yatırım miktarı müşterek yönetime tâbi şirketlerle birlikte, kombine olarak 565 milyon Lira oldu. Medya alanında liderliğini sürdüren Doğan, medyanın yanı sıra enerji, perakende ve internet alanındaki yatırımlarına 2014 yılında da devam edecek.

Küresel ekonomilerdeki gelişmelerin, 2014 yılının zorlu bir yıl olacağına işaret ettiğini belirten Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı şu açıklamayı yaptı:

“Küresel planda 2014’ün zorlayıcı etkileri, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkeler tarafından hissedilecek. Bunun yanı sıra 2014 yılı başında döviz kuru Türkiye’de diğer gelişmekte olan ülkelerden farklı olarak çok daha fazla değer kaybetti. Bu da ekonomimize ilave bir yük getirdi, özellikle özel sektörün borçluluğu arttı. Bu aşamada mali disiplinin titizlikle sürdürülmesi ve yapısal reformlara hız verilmesi gerekiyor. Her şeye rağmen özel sektörün güçlü finansal yapısı, dinamizmi, yarattığı istihdam olanakları ve sağlam yatırım kararları ile ülkemizin küresel dengesizliklerden az etkileneceğine ve ekonomik istikrarını koruyacağına inanıyoruz. Doğan Holding olarak faaliyet alanlarımızdaki istikrarlı performansımızla ülkemiz için değer yaratmaya devam edeceğiz. Ana faaliyet alanlarımızı oluşturan medya, enerji ve kültür-eğlence perakendesinde büyürken, değer katabileceğimize inandığımız yatırım fırsatlarını değerlendireceğiz.”

Doğan, medyadaki liderliğini sürdürüyor

Küresel ekonomideki zor şartlara rağmen Doğan Grubu’nun 2013 yılında istikrarı ve mali dengeyi korumayı başardığını vurgulayan Doğan Holding İcra Kurulu Başkanı Yahya Üzdiyen ise şunları kaydetti:

“Doğan Yayın Holding olarak sergilediğimiz başarı, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından kredi notu artırımıyla değerlendirildi. Doğan Yayın Holding ve Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.’nin yerel ve yabancı para cinsinden kredi notu, B+’dan BB-’ye yükseltildi. Ayrıca Hürriyet’in ‘A(tur)’ olan ulusal uzun vadeli kredi notu da ‘A+(tur)’ olarak güncellendi.”

Doğan Yayın Grubu 2013 yılında gazete tirajında yüzde 21, dergi tirajında toplam yüzde 37’lik pazar payı ile sektördeki liderliğini sürdürdü. Kanal D, TNS verilerine göre Tüm Gün’de yine en çok izlenen televizyon kanalı oldu. D-Smart hızlı büyümesini sürdürdü; Pay TV abone sayısı bir önceki yıla göre yüzde 19 artarak 1 milyonu geçti, abone gelirleri yüzde 32 yükseldi.

Üzdiyen, “Artan rekabete rağmen medyadaki 35 yıllık deneyimimiz ile sektöre öncü olan yaratıcı ve dijital projeler ile de reklam pazarındaki konumunu geliştirmeye devam edeceğiz. Mevcut iştiraklerimizde yaptığımız dijital dönüşümün yanı sıra son hızla internet sektöründeki yatırım fırsatlarını değerlendiriyoruz. Bu doğrultuda online reklam satışının lideri Medyanet’i Haziran 2013’te DYH bünyesine kattık” dedi.

D&R online satış hacminde önemli artış

D&R 2013 yılı hedefini aşarak toplam mağaza sayısını 141’e yükseltti. Üzdiyen, “İnternette diğer bir önemli adımımız ise, Türkiye’nin en büyük online satış platformlarından Idefix ve Prefix’i yine kültür ve eğlence perakendesinde lider şirketimiz D&R’ın bünyesine katmak oldu. 16 yıl önce kurduğumuz D&R, bu satın almalarla birlikte daha güçlü bir hale geldi ve online satış hacmi kayda değer şekilde yükseldi. Bu sayede perakende segmentinden gelirlerimiz yüzde 19 artış kaydetti” dedi.

2014’te perakende elektrik satışına ağırlık vereceğiz

Doğan Grubu, 2013 yılında enerji alanındaki yatırımlarını sürdürürken operasyonlarına da yenilerini ekledi. Mersin ve Şah Rüzgar Enerjisi Santrallerinde kapasite artırımına gidildi. Doğan Grubu’nun 2013’te D-Tes Elektrik Enerjisi Toptan Satış’ın hisselerinin tamamını satın aldığını belirten Üzdiyen şunları ifade etti:

“2014 yılında D-Tes markası altında perakende elektrik satışına ağırlık verecek ve bu alanın yıldız oyuncuları arasına katılmak için çalışmalar yürüteceğiz. Ayrıca yüzde 33 ortağı olduğumuz Aslancık HES projesi de 2014’ün ilk çeyreğinde üretime başladı. Yurt dışı yatırımlarımız kapsamında Kuzey Irak’ta ruhsat alanı içinde yer alan sahalarda keşifli kuyuların üretime alınması ve mevcut kuyularda üretimin artırılması için de çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

Çelik Halat satışta rekor kırdı

Doğan Holding’ten yapılan açıklamaya göre, sektörünün lideri Çelik Halat, 2013 yılında lastik teli dışındaki tüm ürünlerinde şirket tarihinin en yüksek satış miktarlarını gerçekleştirdi. Asansör halatı için makine yatırımı yaparak yüzde 50’lik kapasite artışı sağladı. 40 ülkeye ihracat yapan şirket, 2014 yılında yurt içi piyasalarda elde ettiği bu başarıyı uluslararası platformlara taşımayı hedefliyor.

Türkiye’nin en büyük rot üreticileri arasında yer alan grup iştiraki DİTAŞ’ın 2014 yılında Rusya'nın da dâhil olduğu Bağımsız Devletler Topluluğu ile Asya Pasifik Ülkeleri'ne açılmasına karar verildi. Şirket bir tanesi Rusya Federasyonu'nda, diğeri Çin Halk Cumhuriyeti'nde yerleşik iki ayrı şirket ile faaliyetlerini gerçekleştirecek.

Doğan Organik Avrupa Komisyonu’ndan ödül aldı

Açıklamaya göre, Kelkit bölgesinin sosyal ve ekonomik gelişimine büyük destek olan Doğan Organik, kuruluşundan bu yana tarım ve hayvancılık alanına yaptığı yatırımlar ve başarılı girişimleri sonucunda Avrupa Komisyonu himayesinde CSR Europe tarafından düzenlenen Avrupa Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülleri Programı’nda KOBİ kategorisinde birincilik ödülü aldı. Ayrıca ülkelerin kurumsal sosyal sorumluluk deneyimlerini paylaştıkları “European CSR Award Best Practice Exchange Forum”a, 30 ülkenin 60 projesi arasından seçilen 6 projeden biri olarak katıldı.

(FOTOĞRAF)