Kombilerde sıcaklık ayarları düşürüldü, boşa yanan ampullerin kapatılması için daha fazla dikkat edilmeye başlandı. Herkes bildiği kadar tasarruf yapsa da Tüketici Sorunları Derneği Enerji Komisyonu Başkanı Bilgin Akbal, yüzde 60’a varan 15-20 tasarrufa imkân veren tedbirlerle hem doğalgaz hem elektrik tasarrufunun mümkün olduğunu söyledi.


METAL YERİNE SERAMİK

Tasarruf için fırınlarda metal yerine seramik ve cam kapların kullanılmasını, evlerde sıcak tutan giysilerin tercih edilmesini, cihazların kullanılmadığı zamanlarda kapatılmasını tavsiye eden Akbal, "Evlerde ısı o kadar çok ki, tişörtle ancak durulabiliyor. Bunun yerine kazağı tercih edelim” dedi. 

Bina, çatı ve pencere yalıtımlarının iyi olması gerektiğini, kış aylarında bina giriş kapılarının kapalı tutulması gerektiğini söyleyen Akbal, “Kullanılmayan oda ve alanlardaki radyatör vanaları kapatılmalı. Radyatörlerin üstü ve önleri ısıyı odaya ulaştırmaları için açık, arkalarında ise yansıtıcılı olmalı. Kombilerin bakımları yaptırılarak doğalgaz verimli kullanılmalı.

Kazan, ısı pompası, klima gibi cihazların filtreleri temiz olmalı. Işığı yansıtan açık renkli duvar boyası ve mobilya tercih edilerek aydınlatma ihtiyacı azaltılmalı. Herkes ayrı odada değil, ortak kullanım alanlarında olmalı. Ampuller enerji tasarruflularla değiştirilmeli” dedi.

Cihaz pahalı enerjisi az olsun

Yeni alınacak elektrikli cihazlarda, enerji verimliliği yüksek olanların seçilmesini öneren Bilgin Akbal, "Satış fiyatı yüksek olsa bile elektrik enerji sarfiyatı azalacağından zaman içinde daha ucuza gelecektir" dedi. Kullanılmayan cihazların fişinin mutlaka çekilmesi ile çamaşır ve bulaşık makinelerinin 22.00 sonrasında, tam dolu çalıştırılmasını tavsiye eden Akbal, buzdolabının plastik şeritlerinin sık temizlenmesini, bozulduğunda hemen değiştirilmesi gereğine de dikkat çekti.

İGDAŞ'ın da tavsiyesi var

İstanbul'da gaz dağıtımı yapan İGDAŞ, tasarruf önerilerini "ısınma" ve "sıcak su temini" özelinde sıraladı. Bu önerilerin tamamı uygulandığında yüzde 60’a kadar tasarruf etmek mümkün oluyor. 

* Evlerdeki ısı kaybının büyük bir bölümü yalıtımı olmayan binalardan kaynaklanır. Bina yalıtımı yaptıranlar yüzde 40 tasarruf ederler.

* Isı verimliliği sağlamak için oda termostatı kullanmak ve bunu her 1 derece daha düşük sıcaklığa ayarlamak yüzde 6 tasarruf sağlar.

* Pencere ve kapıların PVC doğrama ve çift cam yapılması da yüzde 15 tasarruf sağlar. Eğer bu yapılamıyorsa, pencere ve kapı kenarları sünger ya da fitil ile kapatılabilir.

* Bacalı cihaz kullanan doğalgaz tüketicileri yılda en az bir kez baca temizliği ve bakımı yaptırmalıdır. Bakımı yapılan baca, cihazın yanma verimini artırıp tasarruf sağlar.

* Yakıcı cihazların bulunduğu mahaldeki havalandırma menfezlerinin kesinlikle kapatılmaması gerekir. Bu da tasarruf sağlar.

* Geceleri perdeleri kapatıp tasarruf sağlayın. Ancak perdeler radyatörü kapatmasın.

* Radyatörlerin önü ve üzerini koltuk, eşya, saksı ve mobilyalarla kapatılmamalı. 

* Bina yalıtımı yaptırılamıyorsa, radyatörlerin arkasına ısı yalıtım levhaları yerleştirilmeli.

* Her odayı kullanım amacına uygun farklı sıcaklıkta tutmak ve bunu da ısı ayarlamalı (termostatik) vana kullanarak yapmak önemli ölçüde ısı tasarruf sağlar.

* Evden uzun süre uzak kalınacaksa, cihazı pilot kullanımda tutmak yerine kapatmak gerekir.

* Makineler tam dolu çalıştırılmalı. 

* Sıva üzerinden döşenmiş sıcak su borularını izole ettirmek doğalgaz tasarrufu sağlar.