İSTANBUL, () DEVA Holding, 2013 yılında 418,4 milyon TL ciro elde etti. 2013 yılının değerlendirildiği basın toplantısında konuşan DEVA Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Philipp Haas, 418,4 milyon TL ciro elde eden şirketin karının ise 24,6 milyon TL olarak gerçekleştiğini söyledi. Şirket, 2014 yılında Türk İlaç Sektöründeki konumunu dördüncü sıradan ilk üç içerisine yükseltmeyi hedefliyor.
Holding, 2013 yılında, "Onkoloji" ve "Solunum" alanlarında 2 yeni tesis yatırımı yaptı. Türkiye'de ağırlıklı olarak ithal edilmek zorunda kalınan Onkoloji ve Solunum ilaçlarının yerli olarak üretileceği Çerkezköy'de toplam bin m2 kapalı alana sahip üretim tesislerinin Mayıs 2014 tarihinde hizmete girmesi hedefleniyor. 2013 yılında üretim tesisleri için yapılan yatırım toplamı ise yaklaşık 35 milyon TL.
Holding 2013 yılında ayrıca, mevcut üretim tesislerinde, 10 yeni ilaç piyasaya sürerek Türk ilaç sektöründeki güçlü ve yenilikçi konumunu korudu. 2013 yılında geliştirilen yeni ürünler için yaklaşık 30 milyon lira ARGE yatırımı yapıldı.
Likid Onkoloji ve Solunum alanındaki 2 yeni üretim tesisinin de hazır olduğunu belirten DEVA Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Philipp Haas, Sağlık Bakanlığı denetiminin tamamlanıp üretime hazır hale gelen Likid Onkoloji tesisi ve inşaat faaliyetleri bitip mayıs ayında Sağlık Bakanlığı denetimine girerek üretime hazır hale gelecek solunum tesislerinde üretilecek yeni ilaçların devletin sağlık bütçesine kayda değer bir katkı sağlayacağını söyledi.

TÜRK İLAÇLARI AVRUPA'DA REKABET AVANTAJINI KAYBETTİ

"Türkiye'de üretilmediği için ithal edilmek zorunda kalınan bu tip ilaçlar için devletin kasasından her yıl milyonlarca dolar döviz çıkıyor. DEVA İlaç olarak faaliyete geçecek yeni tesislerimizde kanser, astım ve koah hastalıklarının tedavisinde kullanılacak ürünler üreteceğiz. Böylece ithalatın azalmasına katkı sağlayarak 4,7 milyar dolar ilaçtan kaynaklanan cari açığın dengelenmesinde ilaç sektörü olarak rol oynamış olacağız" diyen Haas, Türkiye'nin yeni ürün geliştirmek ve üretmek için önemli potansiyele sahip bir ülke olduğunu ancak bunun için yerli üreticilerin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Haas şöyle devam etti:
"Devlet, ARGE konusunda ilaç sektörüne önemli destekler sağlıyor, TÜBİTAK destekli çok başarılı projeler yapılıyor. Devletimiz bu desteğini TL'nin yabancı para birimleri karşısında değer kaybettiği ve faizlerin oldukça yükseldiği bu ortamda, 'düşük fiyatlı ürünlerin' fiyatlarının iyileştirilmesi ve 'kur düzenlemesi' konusunda da verirse, yerli ilaç sektörünün çok kısa sürede yeni tedavi yollarının bulunmasına hizmet edecek araştırmalar yapacağına ve yeni yatırımlarla birçok başarıya imza atacağına yürekten inanıyorum."
Philipp Haas, Almanya'da Deva ürünlerinin satışını yapabilmek için 2 ilaç ruhsatının hazır olduğunu, 2014 yılı içerisinde de çeşitli Avrupa ülkelerinde satış imkânı tanıyacak 8 tane daha ilaç ruhsatının çıkacağını ifade etti. Türkiye'de üretilen ve yurtdışına satış yapabilmek için yabancı ülkelerde ruhsat alan ilaçların Avrupa'ya ihraç edilebilmesinin önünde de çeşitli zorlaştırıcı işlemler olduğuna dikkat çeken Haas, bu nedenle Türk ilaçlarının Avrupa'da rekabet avantajını kaybettiğini söyleyerek, devletin bu konuda yerli ilaç sektörüne destek olmaya devam etmesini istedi.
Deva Holding, 2013 yılında İzmit Kartepe'de ki üretim tesislerinde "Oftalmoloji" (Göz Hastalıkları) alanında üretim süreçlerini tamamladığı son derece yenilikçi ürünleri, 2014 yılının ilk yarısında piyasaya sunacak. DEVA Holding, bu tesiste üretilecek ürünler sayesinde, göz hastalıkları alanında Türkiye'de farklı sunum şekilleriyle kendi üretim tesislerinde üretim yapan "ilk yerli üretici" konumunu kazandı. Holding böylece kanserden astıma, soğuk algınlığından göze kadar hemen hemen tüm tedavi gruplarına ürün sunabilecek ilaç şirketlerinden biri oldu.

(FOTOĞRAF)