TÜRKİYE'nin en büyük limanlarından olan özelleştirme kararı alınan İzmit Körfezi'ndeki Derince Limanı için 6 teklif geldi. Teklif verme süresi dün akşam sona eren Derince Limanı'nın özelleştirilmesinin durdurulması için de protestolar sürüyor.
İşletmesi Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü'ne ait olan Derince Limanı'na son teklif verme süresi dün akşam sona ererken, gün boyu da liman önünde Türkiye Liman ve Kara Tahmil Tahliye İşçileri Sendikası'na bağlı yönetici ve işçiler, kendilerine destek veren sivil toplum kurulşarı ile birlikte burada protesto gösterisi yaptı. Yapılan konuşmalarda, limanın bilerek bu hale getirildiği, yenileme ve yatırım yapılmadığı ileri sürüldü. Dünkü konuşmasında Liman-İş Genel Başkanı Önder Avcı da özelleştirmelerin ülkeye hiçbir yarar sağlamadığını, 'Ben sattım oldu bitti' ile bu işlerin olmaması gerektiğini söyledi. Liman İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Bülent Yener Aykut da KİT'lerin atıl durumdan kurtarılmak adına, hizmetin kalitesini ve verimliliğini arttırma amacıyla yapılıyor gösterilse de, asıl amacın tüm kamu mallarının, güçlü ulusal ve ulus ötesi sermayeye peşkeş çekilmesi olduğunu ileri sürdü.
İŞTE TEKLİF VEREN FİRMALAR
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda dün akşama kadar, Derince Limanı'nın 36 yıl süreyle işletme hakkı için teklif veren firmalar şunlar:
- Yılport Holding A.Ş.
- The Pennisular and Oriental Steam navigation Company
- Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret A.Ş.
- Kumport Liman Hizmetleri ve Lojistik Sanayii ve Ticaret A.Ş.
- Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.
- Ceynak Lojistik ve Ticaret A.Ş.