DENİZLİ İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert, Türkiye İhracaatçılar Birliği’nin verilerine göre, kentten yapılan ihracatın ilk 10 ayda yüzde 11 artarak 2.5 milyar dolara ulaştığını söyledi.
Kentin ihracat rakamlarını değerlendiren Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert, ekim ayında Türkiye’nin ihracatının yüzde 1.5 artarak 11.9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, “Burada altı çizilmesi gereken nokta, gerilemedeki sebebin ülkemizin altın ihracatındaki düşüş olduğu. Sadece mal ticaretini göz önüne alırsak, Türkiye’nin ihracatının Ocak-Ekim dönemindeki artış oranının yüzde 5.2 olduğunu ifade edebiliriz. Küresel ekonominin, yavaş büyüme rakamlarını sergilediği bir yılı geri bırakmak üzereyken, Türkiye’nin mal ticareti bakımından ihracatını artırıyor olması esasen sevindirici bir gelişme” dedi.
Kendilerini asıl sevindiren gelişmenin Denizli’nin ihracatta gösterdiği başarılı performans olduğunu söyleyen Kocasert, “Türkiye İhracatçılar Birliği’nin verilerine göre, Denizli’nin ihracatı ilk 10 ayda yüzde 11 artarak 2.5 milyar dolara ulaştı. Birliğimizin kayıtlarına göre ise 10 ayda yüzde 18 artarak 1 milyar 730 milyon dolara ulaştı. Daha önce yıl sonu ihracat hedefimizi birlik olarak 2 milyar dolar olarak belirlemiştik. Gelişen rakamlarla yıl sonu ihracatımızın 2.1 milyar dolar sınırını zorlayacağını söyleyebiliriz” diye konuştu.
Kocasert, TİM verilerine göre, Denizli’nin Ocak-Ekim döneminde Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren 10 ili arasındaki sıralamada, ihracat artış oranı bakımından ilk üçteki yerini koruduğunu, yüzde 11 artışla ihracatını en fazla artıran ikinci şehir olmayı başardığını belirterek, “Bu gelişmeyle gurur duyuyoruz. Denizli ihracat performansını zirvede sürdürüyor” dedi.
Denizli ihracatında en yüksek payı lokomotif sektör tekstil yüzde 66.8’le aldı. Bu yılın ilk 10 ayında Denizli’den gerçekleştirilen ihracatın 1 milyar 155 milyon doları tekstil ve konfeksiyon ürünleriyle gerçekleştirildi. Demir ve demir ürünleri ile maden ve mermer ürünleri ihracatı ise 115’er milyon dolarla ikinci sırada yer aldı. En fazla ihracat Almanya’ya yapılırken, İngiltere, ABD, Almanya, Fransa, İtalya’ya yapılan ihracat, toplam ihracatın yüzde 52’sini oluşturdu.