ANTALYA Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) 2014 yılı 2'nci olağan toplantısında ekonominin 2013 yılı değerlendirmesini yapan ve 2014 beklentilerini öngören Doç. Dr. Deniz Gökçe, siyasi gerilime dikkati çekerek iş dünyasını uyardı.

ANSİAD'ın 2014 yılı 2'nci olağan toplantısı, Hotel Su'da gerçekleşti. ANSİAD üyelerinin yanı sıra Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya'nın katıldığı toplantının başkanlığını, Dr.Cemal Özkan yaptı. 'Türkiye Ekonomisinin 2013 değerlendirmesi ve 2014 Beklentileri' konulu toplantının konuşmacısı, Bahçeşehir Üniversitesi İİBF Uluslararası Finans Bölüm Başkanı Doç. Dr. Deniz Gökçe oldu.

Konuşmasına yıllara göre Türkiye ekonomisinin gelişimini anlatarak başlayan Doç. Dr. Deniz Gökçe, 90'lı yıllarda ve 2000'li yılların başındaki ekonomik krizlerin ardından iş başına gelen hükümetin uyguladığı ekonomik politikalar ile Türk ekonomisinin sürekli büyüyen ve refah seviyesini artıran bir grafik çizdiğini vurguladı. Doç. Dr. Gökçe, “Uzun süredir Avrupa ülkeleri içinde ekonomisi büyüyen ve yıllık kalkınması yüzde 4'ün altına düşmeyen tek ülkeyiz" dedi.

Şimdiki banka sistemimizin Avrupa ülkelerinden çok daha iyi olduğunu aktaran Doç. Dr. Deniz Gökçe, "Kamu maliyesi sorunlarımızı toparladık, İtalya ve Fransa'dan daha iyi durumdayız. Çare bulunmaz derdimiz olan cari açık nedeniyle dış dengede açık veriyoruz, ihracatımız olumsuz etkileniyor. Türk insanı devlete olan borcuna sadık, ancak devlet kendi borcuna sadık mı işte bu soru işareti" diye konuştu.

EKONOMİNİN GELECEĞİNİ SİYASİ GERİLİM BELİRLEYECEK

Türk ekonomisinin 2013 son çeyreğine kadar çok iyi göstergelerle ilerlediğini, ancak 17 Aralık'tan sonra başlayan siyasi gerilimle tüm dengelerin bozulduğunu söyleyen Doç. Dr. Gökçe, Türk ekonomisini ve Türkiye'de yaşayan insanların ekonomik geleceğinin siyasi gerilimin giderilmesine bağlı olduğunu belirtti. Doç. Dr. Gökçe, 2014 ekonomik beklentilerini şöyle öngördü:

“Önümüzde az zararla atlatmamız gereken bir siyasi gerilim var. Türkiye'yi yönetenler ne yapacaksa yapmalı ve bu siyasi gerilimi bitirmelidir. 2013 büyümesi yüzde 4 oldu, Avrupa ülkelerinden çok iyi durumdayız. Siyasi gerilimin bittiği anda hem döviz kurlarında hem de ekonominin her alanında yeni bir toparlanma olacaktır. Siyasi gerilimin devam etmesi halinde işsizlik oranında ani artış olacaktır ve işsizlik belki de en önemli ekonomik sosyal sorun haline gelecektir."

ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu, toplantının son bölümünde Doç. Dr. Deniz Gökçe'ye teşekkür plaketi sundu. (FOTOĞRAFLI)